Frukostmöten

 

Öland Kust till Kust Intresseförening


Vi är en idéell förening på norra Öland. Föreningens ändamål är att bidra till bygdens utveckling,

till glädje och nytta för boende, besökare och näringsidkare.


Frukostmöten 2019Välkommen till 6 intressanta onsdagsmorgnar kl 9-10 hos Sandviks Fisk & Kök!


Datumen för årets frukostmöten:

26:e juni, 3:e juli, 10:e juli, 17:e juli, 24 juli och 31:a juli (programmet som PDF)


Entré: Medlemmar i Öland Kust till Kust Intresseförening 50 kr, övriga 70 kr.


Kaffe/te och smörgås mm finns att köpa från restaurangen.


Vid tjänligt väder är vi på uteserveringen, annars inomhus.


Välkommen!

26 juni

Öländska baljväxter framtidens mat!?

- Proteinskiftet….Öländsk supermat från lokala odlare

 Håkan Johnsson, VD, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter

REFERAT


Ärtig frukostpremiär i Sandviks hamn!


När vi i morse inledde sommarens frukostträffar på uteserveringen hos Sandviks Fisk & Kök var det Håkan Johnsson, VD för Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter som fångade besökarnas intresse. På temat ”Öländska baljväxter framtidens mat?” berättade Håkan om den öländska supermaten som blivit en efterfrågad vegetarisk proteinkälla.


- Baljväxter är bland det mesta klimatsmarta vi kan äta. Därför är vi stolta att helt rätt i tiden jobba med bland annat svarta, gröna och vita bönor, kidneybönor, soldatbönor och en speciell svartvit yin-yangböna, gula ärtor, kikärtor och röd och gul lök.


Företaget, som startade 1959 och ligger i Färjestaden, ägs av 120 odlare. När odlarna levererat in sin skörd torkas den, ursprungsmärks och paketeras för försäljning till grossister och livsmedelsföretag. Produkten gråärt är ett exempel på företagets innovativa produktutveckling. Den odlades på Öland till och med 1800-talet och ansågs sedan omodern, men är nu högaktuell med sitt 25-procentiga proteininnehåll.


Text och bild Elisabeth Öhman

3 juli

Bland gastar och småfolk

- sägner, sant och osant ur Ölands rika berättarskatt.

Sigrid Oldenburg, berättare

REFERAT


Trolska berättelser kryddade morgonkaffet

 

”Bland gastar och småfolk” var temat när berättaren Sigrid Oldenburg gästade Öland Kust till Kusts frukostmöte i Sandviks hamn i onsdags morse. På Öland vaktar gastarna i rören, trollen dansar i fullmånens sken och allt är inte vad det synes vara. Genom det som berättats och bevarats kan vi komma nära människor som levt för länge sedan. Att förflytta sig till det som inte längre finns öppnar perspektiven.


Trots den tidiga timmen skapade Sigrid den där speciella stämningen när historier blir till liv. Vad som var sant och osant ur Ölands rika berättarskatt får dock vara osagt. Men berättelserna om den svarta hunden, gammelpigan, den elake prästen eller platser där döda människor går igen satte helt klart igång fantasin och gav utrymme för lyssnarna att skapa sina egna bilder av berättelserna.

 

Text och foto Elisabeth Öhman

10 juli

Biodling för ett hållbart samhälle

Hans Lundell, Biodlare

REFERAT


Flitiga bin trollband morgonpigga besökare


Att liknelsen ”flitig som ett bi” verkligen stämmer med verkligheten bekräftade biodlaren Hans Lundell, som med sin mångåriga erfarenhet av biodling berättade om ”Biodling för ett hållbart samhälle” på Öland Kust till Kusts frukostträff i Sandviks hamn.


Hans förmedlade många intressanta fakta om binas fascinerande värld. Bland annat att ett bi kan flyga tre kilometer upp till 10-12 turer per dag för att besöka 50-100 blommor åt gången, att det finns cirka 60 000 bin i en kupa och att honungens nyttigheter är en riktigt hälsosam energikick.

- Jag startar alltid dagen med ett par teskedar, varje morgon, året om.


Bina har ett unikt sätt att ”dansa” med varandra. Inne i den becksvarta bikupan förmedlar de värdefull information om var det finns mat och i vilken riktning kompisarna ska flyga för att hitta dit. De största hoten mot bin är sjukdomar och parasiter, monojordbruk och gifter i trädgården.
- Och att det regnar är oerhört viktigt då bina behöver blommor för att överleva, och blommor behöver vatten för att inte torka bort.


Hans är aktiv i Ölands Biodlarförening och håller nybörjarkurser i biodling. Förutom sina 15 egna bisamhällen hemma i Lindby ser han även till bikuporna på Sollidens slott.


Text Elisabeth Öhman
Bild Torbjörn CederholmMer om bin på 

Ölands Biodlarförening

17 juli

Odla fisk i tomma ladugårdar

- en möjlighet för landsbygden!

Gösta Skoglund, verksamhetsutvecklare Refarm Linné

24 juli

Horns Kungsgård

- vad hände den 24 juli 1554?

Johan Barkewall, f.d. Kungsgårdsarrendator

31 juli

Från IKEA till Länsstyrelsen

Thomas Carlzon, landshövding Kalmar län

Copyright ©  All Rights Reserved Öland Kust-Kust Intresseförening

Webmaster info@kust-kust.se