Hämta inbjudan som PDF.
Vandringsledare: Göran och Inger Österberg, 0485-27226, 076-8050084.
VANDRINGSRAPPORT
Vi var 18 personer som samlades vid Källa glassgård i det soliga men något kyliga vädret. Vandringen gick västerut på vägen mot motorbanan och vidare ut mot Västra alvaret.
Bl.a passerade vi ett hus från 1700-talet, vilket varit en kunglig jaktstuga. När vi kom ut på alvaret blev det fika på en plats, där man hade fin utsikt mot Blå Jungfrun.
Därefter fortsatte vandringen över alvaret till Hagelstad, Långerum, Vi alvar och åter till Glassgården. I det vackra vårvädret var stämningen trevlig och gemytlig bland deltagarna.
Inger Österberg och Håkan Vihlborg informerade om platser och hus som vi passerade, vilket gjorde turen lite extra intressant. Totalt vandrade vi 8,5 km.
/Christer Hessling
Hämta inbjudan som PDF.
Vandringsledare Ulrich och Jeanette Jessen. Tel. 070-9297777 och 070-5951094.
VANDRINGSRAPPORT
Lördag den 16 maj samlades tjugotre morgonpigga personer klockan sex vid badplatsen i Sandvik. Temperaturen i luften var inte så hög, men vinden höll sig undan så den efterlängtade solen kunde ge oss värme. En fantastisk vårmorgon i trevligt sällskap!
Vi begav oss söderut mot Knisa mosse via Blåsås och Örnäs, och mellan varven stannade vi till för att lyssna på och spana efter rara fåglar.
Väl framme vid fågeltornet i Knisa tog vi en fikapaus, omgivna av ett hav av gullvivor, så vackert! Fler fåglar skådades och lyssnades på.
Vandringen fortsatte söder om kärret och ut över alvaret, sedan via kustvägen tillbaka till Sandvik, ca 8 km lång tur. Vi var tillbaka strax efter klockan nio.
Följande fåglar observerades: knölsvan, grågås, kanadagås, gravand, gräsand, storskarv, sparvhök, trana, strandskata, större strandpipare, tofsvipa, enkelbeckasin, rödbena, drillsnäppa, skrattmås, fiskmås, gråtrut, skräntärna, silvertärna, ringduva, gök, sånglärka, ladusvala, hussvala, sädesärla, stenskvätta, koltrast, ärtsångare, trädgårdssångare, gransångare, lövsångare, talgoxe, nötväcka, kaja, kråka, stare, gråsparv, bofink, grönfink, gulsparv och sävsparv.
/Jeanette Jessen
Hämta inbjudan som PDF.
Vandringsledare: Lasse och Stina Börjesson, 0730-601506,
070-5172408.
VANDRINGSRAPPORT
Vi blev 20 personer som genomförde dagens vandring från Trosnäs till Källa Hamn. Vi följde leden längs med kusten i stort sett hela vägen utom vid Honungstorp där vi valde att gå genom "Kungsgatan". Dramatisk himmel men inget regn och emellanåt riktigt varmt. Det är fortfarande en hel del orkidéer i markerna och naturligtvis massor av andra växter. Avslutade med fika och gjorde lite reklam för karta, cykelorientering och boken.
/Stina Börjesson
Hämta inbjudan som PDF.
Vandringsledare: Christer Hessling 070‐604 95 28,
Göran Sahlström 070‐173 43 33
VANDRINGSRAPPORT
Vi var 23 personer som samlades i Norrbyn Gillberga. Mulet väder och något regn under vandringen längs den gamla bygatan mot järnvägsvallen och Gillbergavägen. God stämning och mycket samtalande mellan deltagarna. Vandring längs den gamla banvallen till Gunnarslund där vi fikade vid “järnvägshållplatsen”. Därefter gick vi över 136:an och in mot ödetorpen öster om vägen, och fortsatte sedan ut på alvaret mot Frönäs och Vikegårds camping.
I Gillberga berättade Dagny Axelsson om Norrbyn. Vidare fick vi information om Ölands järnväg och ödetorpen via föreningens skyltar som finns längs vandringsleden.
/Christer Hessling
Hämta inbjudan som PDF
Vandringsledare: Dagny och Åke Axelsson,
tel 0485-25170, 070-6401060
VANDRINGSRAPPORT
I strålande augustisol samlades närmare 30-talet morgonpigga vandrare i Gillberga Natur- och Kulturbrott för att under Dagny Axelssons eminenta guidning vandra de cirka åtta kilometrarna längs Stenkusten som var dagens utmaning.
Med den mäktiga kalkstensväggen som kuliss berättade Dagny kort om Ölands spännande historia. En gång i tiden låg Öland på södra halvklotet, någonstans i höjd med Samoaöarna. Hur djurlivet har vuxit fram här under miljontals år kan vi fortfarande se tydligt i form av fossiler på den unika kalkstenen i bergbrottet.
Nu var det dags att påbörja vandringen som gick längs den vackra kustvägen, förbi sjöbodarna i Grytehamn och fram till den ”ensamma sjöboden” där det var läge för fikapaus. Dagny stannade flera gånger på vägen och samlade ihop gruppen för att berätta om inlandsisens påverkan på strandängar och alvarsmark.
En bit nordost mot Hagelstad stannade sällskapet vid ”stora stenen”. Här fick vi veta att stenens bergart är granit, ett alternativt inslag mot all kalksten. Därifrån vidare genom Gillbergas båda byar Norrbyn och Sörbyn, förbi Sture Lundgrens plats och tillbaka ner till bergbrottet.
Vandringen erbjöd en stunds trevlig samvaro med tillfälle att småprata lite med varandra och en mycket intressant bygd att vandra genom i ett alldeles lagom tempo.
/Elisabeth Öhman
Sverigevandringen arrangeras i samarbete med
Svenska Gång och Vandrarförbundet
Hämta inbjudan som PDF
Vandringsledare: Roland och Görel Höggren,
Tel: 0485-26033, 073 072 5339, 073 067 3572
VANDRINGSRAPPORT
Trots lite osäkra väderutsikter samlades tretton deltagare vid badplatsen i Sandvik (strax söder om Sandviks hamn). Efter en kort genomgång av hamnens historiska uppbyggnad och betydelse började vandringen enligt den planerade vägen mot Knisa by, därefter mot Lofta och ut mot kusten tillbaka till Sandvik
Under vägen påvisade vi bl.a. ställen där det växer olika arter av orkidéer och ute vid kusten började vi tala om skarvens utbredning och hur den lever och äter.
Vi var tillbaka vid utgångspunkten efter nästan tre timmar och hade haft en behagfull vandring i bra väder, inget regn.
/Roland Höggren
Hämta inbjudan som PDF
Vandringsledare: Leif Nordgren 070-638 4975.
VANDRINGSRAPPORT
Det var en fin höstmorgon när vi träffades vid Djupviks badplats.
Vi gick via stugområdet upp på alvaret och vidare mot Grönslunda.
Där tittade vi på två fina Ölandsgårdar. Vi blev överraskade av våra medlemmar
Ingvor och Håkan Falk, tillika fastighetsägare, med ett par läskande flaskor cider.
Smakade gott!
Vi forsatte sedan " fägatan " ner mot alvaret och kustvägen. En mycket vacker del av vandringen. Målet för vandringen var Bruddesta, en byfiskeplats från början av 1800-talet. Bruddesta fiskeläge är byggnadsminnesförklarat sedan 1985. Just idag höll man på att lägga nytt vasstak på en av sjöbodarna. Här intog vi också en efterlängtad fika.
Vi fortsatte sedan kustvägen tillbaka mot Djupvik. Vid Grönvik gick vi ner till stranden och gick framför de privatägda sjöbodarna tillbaka till Djupviks badplats. Tack vare deltagarnas kunskaper fick inte bara en vacker vandring utan också mycket kunskaper. Deltagare på vandringen var två från Grönvik, två från Grönslunda och en från vardera Persnäs och Lundebytorp.
/ Leif Nordgren
Copyright © All Rights Reserved
Öland Kust-Kust Intresseförening
Webmaster info@kust-kust.se