Frukostmöten

Frukostmöten 2023



Plats: Sandviks Fisk och Hamnkök


Tid: Onsdagar kl 9-10 (se datum i programmet nedan)


Inträdet är 70 kr (50 kr för medlemmar i Öland Kust till Kust)


Kom gärna i god tid så du hinner betala inträde, köpa kaffe mm.


Kaffe/te och smörgås mm finns att köpa från restaurangen.


Vid tjänligt väder är vi på uteserveringen, annars inomhus. 



Ladda ner programmet HÄR



28 juni

Invasiva främmande trädgårdsväxter


Lina Tomasson, biolog specialiserad på invasiva främmande arter

Om föredraget


En presentation av vad som gör en främmande art invasiv och hur Sverige arbetar med frågan nationellt. Därefter tar vi oss ner och in i trädgården och pratar om hur just trädgårdsväxter kan påverka naturen och den biologiska mångfalden. Vad behöver vi trädgårdsägare tänka på generellt och vilka arter speciellt på Öland? Vi reder ut frågor och diskuterar arter tillsammans!


Länsstyrelsen har tagit fram en

Risklista för trädgårdsväxter i Kalmar län


Den beskriver växter som kan vara problematiska och ger råd till trädgårdsägare.

Om Lina Tomasson


Lina började arbeta med invasiva främmande arter 2017 och har i princip inte gjort annat under sitt (rätt korta) arbetsliv. Först med riskklassificeringar av främmande kärlväxter på Artdatabanken och därefter mer praktiskt arbete på Länsstyrelsen i Kalmar län. Efter en kort visit på Gotlands länsstyrelse så hamnade Lina på Havs- och vattenmyndigheten där hon idag arbetar som nationell samordnare för invasiva främmande arter i vatten. I ett helt år har Lina nu varit Hallnäsbo i Persnäs socken.

Foto: Rose Hollis

5 juli

Banjo – är det kultur?


9 STRING BAND med Jesper Lindberg, banjo och Oscar Roslund, kontrabas

Om framträdandet


Följ med på banjomusikens utveckling i USA; från immigranternas ballader och square dance till gammal countrymusik, nutida countryrock och blues.

(Ja – Sista färden kommer att spelas!)

 

Efter att av många fått ”töntstämpel” är banjon tillbaka. Banjomusik ligger i tiden!


”Man blir glad av banjo” har det sagts. Hoppas att det talesättet besannas även i Sandvik!

Referat


Man blir glad av banjo!

 

Det svängde rejält i Sandviks hamn på onsdagsmorgonen 5 juli när Öland Kust till Kust Intresseförening arrangerade frukostmöte. Den här morgonen var det 9 String Band med Oscar Roslund, kontrabas och gitarr, och Jesper Lindberg, banjo, sång och mellansnack, som stod för programmet. Det var ett 60-tal åhörare och de flesta vickade på fötterna i takt med musiken och glada miner syntes överallt.

 

Banjo kom till från Afrika till Amerika med slavar, då i form av urholkade frukter med strängar. I början av 1800-talet amerikaniserades den och fick sin nuvarande form. Jesper, som nog med rätta kan kallas banjons nestor i Sverige, och Oscar tog oss med på en resa genom banjons historia och gav prov på de flesta musikstilar där banjon hittat sin plats. Old time, Jug band, Ragtime och Bluegrass. Då hade vi kommit fram till 50-talet och en av banjomusikens mest kända låtar, Foggy Mountain Breakdown, som förekom flitigt i filmen Bonnie and Clyde, speciellt i biljakterna.

 

Men det var inte slut där. Svänget fortsatte, taktfast pådrivet av Oscars kontrabas, ibland ersatt av gitarr. Vi bjöds på Rockabilly (Just because av Brian Setzer), Rock´n Roll (Johnny B. Goode av Chuck Berry) och Country (Jambalaya av Hank Williams) och många fler. Jesper sjöng till de flesta låtarna och lyckades till och med låta lite som Bob Dylan i You Ain´t goin´ Nowhere. Och, så klart, en av de låtar som, enligt Jesper, är ett måste i banjosammanhang – Dueling Banjos, känd från filmen Sista färden. Cirkeln till banjons afrikanska ursprung slöts med den avslutande låten Gwabi, Gwabi, med sång på swahili! De uppskattande slutapplåderna bekräftade: Man blir glad av banjo!

 

Banjoism (Jesper Lindberg) finns på Spotify. Där går det också att lyssna på Med hjärtat mot vinden (Oscar Roslund.)

 

Text: Torbjörn Cederholm

Foto: Rose Hollis


Om bandmedlemmarna


Jesper har kallats banjons nestor i Sverige, har turnerat sedan 60-talet och har spelat med bl.a. Grus i Dojjan och Eldkvarn, spelat som studiomusiker på otaliga album och spelar banjo på Håkan Hellströms nya singel ”Du”.

 

Oscar är kultur och fritidsgårdschef, multimusikant och kompositör boende på Öland. Han har tonsatt öländska poeter och för några år sedan släppte han ett uppmärksammat album med sångerna; ”Med hjärtat mot vinden”.

12 juli

Ölandshästen genom historien

- En tolkning av Ölandshästens historia från dåtid till nutid


JanEric Larsson, Ölandsbonde med stort intresse för natur och kultur

Referat


Ölandshästens återkomst

 

Ölandshästen var liten, stark, intelligent och en duktig simmare. Den sista, Lilly, fanns på Torslunda gård. Lilly dog 1925. Numera finns hon uppställd på Eketorps Borg. Detta och mycket mera berättade Jan-Eric Larsson för 70-talet åhörare på Öland Kust till Kust Intresseförenings frukostmöte den 12 juli i Sandviks hamn.

 

Jan-Eric, som driver Torslunda gård tillsammans med sönerna, beskriver sig själv som Ölandsbonde med stort intresse för natur och kultur. Hästintresset har Jan-Eric odlat sedan barnsben och rubriken han valt för sitt föredrag ” Ölandshästen genom historien” var på pricken rätt.

 

Hästen kom i människans tjänst på omkring 2500 år f.kr. På 1200- och 1300-talet var Ölandshästen en bra inkomstkälla för ölänningarna. Man exporterade till exempel 500 hästar per år till Gdansk, en verksamhet som emellertid bromsades av återkommande utbrott av pest i Europa och i Sverige. På Gustav Wasas tid fanns uppemot 20000 hästar på Öland, och Jan-Eric berättade att när det vintertid var marknad i Kalmar kunde man se karavaner av hästekipage ringla över isen som en lång mörk orm. Om de gick genom isen var simkunnigheten en fördel. De hästar som inte var i arbete höll till på alvaret. De kunde klara sig på den magra kost som fanns där. Riktigt snörika vintrar kunde de äta av halmtaken!

 

Ölandshästen var svart, mörkbrun eller gul och det var, som sagt, en liten häst. Lilly var 133 cm hög. Så småningom var det större hästar som efterfrågades. Man tog in ardennerhästar som korsades med ölandshästar vilket så småningom ledde till att de minskade i antal för att, till slut, försvinna helt. Föreningen Ölandshästen bildades 2004 med målet att återskapa en häst som liknar ölandshästen. Ett 25-tal hästar hämtades från Ösel och avel kom igång. Torslunda gård köpte två dräktiga ston så sent som 2021 och har nu totalt 18 hästar på gården.

– Har du vägarna förbi så titta gärna in, avslutar Jan-Eric.

 

Text: Torbjörn Cederholm

Foto: Rose Hollis

 


19 juli

Lär känna Ängshöken – Ölands luftakrobat


Anders Åberg, samordnare för ängshöksåtgärder


Projekt Ängshök


Ängshöken är en karaktärsfågel för Öland som också är dess huvudsakliga utbredningsområde i Sverige.


Ängshöken häckar i ”stäppliknande” miljöer som alvarmark, öppna landskap med låg vegetation, intill våtmarker såsom agmyrar mm. Sedan lite mer än 10 år tillbaks har ängshöken valt att häcka i åkermark och riskerar att försvinna som häckande fågel på Öland om den inte skyddas i samband skörd.


Ängshöken är en medelstor rovfågel med stor vingyta vilket gör den till en mycket skicklig flygare.


Mer information om projektet

http://info.svalgarden.se/angshok/


Om Anders Åberg

   

Anders fågelintresse startade tidigt, i mitten på 70-talet. Hans fågelintresse har varit en

hobby som han ägnat mycket tid.

   Sedan några år tillbaka har Anders jobbat i

Ängshöksprojektet som startades 2013 av Gösta Friberg.

   Från 2022 är Anders samordnare för projektet.

Referat


Ängshöken – Ölands luftakrobat

 

Ett 80-tal intresserade hade samlats hos Sandviks Fisk och Hamnkök onsdagsmorgonen 19 juli för att lyssna på Anders Åberg, samordnare av ängshöksåtgärder, som under en timmes tid berättade om ängshöken och arbetet med att skydda den. Det var Öland Kust till Kust Intresseförening som stod för arrangemanget.

 

Ängshöken är en karaktärsfågel för Öland som också är dess huvudsakliga utbredningsområde i Sverige. Det är en medelstor rovfågel med stor vingyta vilket gör den till en mycket skicklig flygare. Enligt Anders är det den fågel som har störst vingspann i förhållande till sin vikt vilket bidrar till dess goda flygförmåga.

 

Ängshöken kommer till Sverige i månadsskiftet april/maj och i mitten av augusti återvänder de sitt vinterviste, som för de öländska ängshökarna innebär Mali. Den häckar i ”stäppliknande” miljöer som alvarmark, öppna landskap med låg vegetation, intill våtmarker såsom agmyrar mm.


Sedan lite mer än 10 år tillbaka har ängshöken valt att häcka i åkermark och riskerar att försvinna som häckande fågel på Öland om den inte skyddas i samband med skörd. Det går till så att man sätter upp ett stängsel runt boet så att skördemaskiner kan undvika att köra över det. Projekt ängshök finansieras av Länsstyrelsen i Kalmar län och sedan 2022 bidrar även BirdLife Sverige.

 

Vi fick avslutningsvis höra att det finns häckande ängshök i Knisa mosse som ligger nästan inom synhåll från där vi befann oss i Sandviks hamn. Med lite tur skulle man om en vecka eller två kunna få se ängshökens flyguppvisningar en solig och stilla kväll.

 

Den som ser ängshök uppmanas rapportera sina observationer till

https://www.artportalen.se/

eller direkt till Anders Åberg, kontaktuppgifter finns på https://birdlife.se/projekt/projekt-angshok/.

 

Text: Torbjörn Cederholm

Foto: Rose Hollis


Ängshökshona

Foto: Anders von Brömsen

Ängshökshane

Foto: Anders von Brömsen

26 juli

Järnåldersbyarna på norra Öland


Jan-Henrik Fallgren, docent i arkeologi

Om föredraget


 På Öland finns flest synliga husgrunder från järnåldern (200 -700 e Kr) per ytenhet i hela Europa. Tack vare detta kan man säga ovanligt mycket om hur gårdarna och byarna som de låg i såg ut, likaså, tack vare detta, kan man upptäcka och förstå hur samhället under dessa tidsperioder var uppdelat och grupperat och vilken social struktur som fanns och verkade mellan dåtidens bönder/krigare och det övre skiktet av hövdingar och kungar.


Dessutom finns det än idag synliga hägnadssystem som tillhör dessa hus och gårdar, vilka inhägnat dåtidens åkrar och ängsmarker, vilket gör att vi kan förstå hur jordbruket var organiserat. Utanför de odlade markerna, mellan ett antal byar eller ett antal bygder, har människorna i dessa byar placerat sina borgar på stora allmänningar - utmarker.


Dessa har haft en mycket komplex funktion för dessa människor som inte alls enbart hade att göra med försvar och krig.

Jan-Henrik Fallgren


Jan-Henrik är docent i arkeologi vid institutionen för Arkeologi och Antik historia vid Uppsala Universitet. Han har forskat kring Ölands järnålder och medeltid i 40 år.


Jan-Henrik disputerade på en avhandling om Ölands bebyggelse från 200 - 1350 e kr. i Uppsala.

Han har varit verksam som forskare vid University of Aberdeen, UK., i sex år och är nu anställd av Stockholm universitet och Kalmar läns museum för det stora borgprojektet "Crise, Climate and Conflict".


Referat


Järnåldersbyarna på norra Öland

 

Det var som vanligt fullsatt på onsdagens (26 juni) frukostmöte i Sandviks hamn. Trots en försenad start, en bullrande slamtömning mitt i och en påträngande västlig ölandsvind så visade publiken ett beundransvärt tålamod och efteråt sin uppskattning. Respekt!

 

Arrangörsföreningen Öland Kust till Kust hade bjudit in en verklig expert på ämnet järnåldersbyar: Jan Henrik Fallgren, docent i arkeologi vid institutionen för Arkeologi och Antik historia vid Uppsala Universitet. Han har forskat kring Ölands järnålder och medeltid i 40 år. Det märktes på både bredden och djupet i allt han berättade om.

 

På Öland finns flest synliga husgrunder från järnåldern (200 -700 e Kr) per ytenhet i hela Europa. Tack vare detta kan man säga ovanligt mycket om hur gårdarna och byarna som de låg i såg ut. Man kan tack vare det också upptäcka och förstå hur samhället under dessa tidsperioder var uppdelat och grupperat och vilken social struktur som fanns och verkade mellan dåtidens bönder/krigare och det övre skiktet av hövdingar och kungar. Det har också gått att uppskatta att Öland hade 30 – 35000 innevånare under 500 – 700 talen, innan klimatkrisen, orsakad av enorma vulkanutbrott på tre ställen i världen, förändrade livsvillkoren och pesten drog in och decimerade befolkningen kraftigt.

 

Det finns än idag synliga hägnadssystem som tillhört hus och gårdar och inhägnat dåtidens åkrar och ängsmarker.  Det ger en ledtråd till hur jordbruket var organiserat. Utanför de odlade markerna, mellan ett antal byar eller ett antal bygder, har människorna i dessa byar placerat sina borgar på stora allmänningar - utmarker. Dessa har haft en mycket komplex funktion för människorna på platsen som inte alls enbart hade att göra med försvar och krig. Den tolkningen görs bland annat eftersom man inte hittar särskilt mycket lämningar efter vapen, men man hittar till exempel exklusiva guldföremål som sannolikt använts vid ritualer.

 

En av frågorna som kom upp var hur det kommer sig att boningshus byggts av kalksten på Gotland, men inte på Öland. Svaret är att öländsk kalksten binder fukt på ett annat sätt än den gotländska. Se där vad man kan lära sig på ett frukostmöte i Sandviks hamn!

 

Text: Torbjörn Cederholm

 

Foto: Rose Hollis

2 augusti

Ostron, kyrkklockor och mordbränder

- om att skriva dokumentära berättelser


Elisabeth Öhman, författare

Om föredraget


Att skriva dokumentära berättelser är att skriva om verkligheten. Antingen den är självupplevd, sedd genom andras ögon eller förmedlad via media. Den handlar om det som har hänt. Eller händer. Möjligen om det som kommer att hända. Hemma, i samhället, ute i världen. Jobbet består i att beskriva temat och händelserna, miljön berättelsen utspelar sig i, att ta reda på fakta och de särskilda omständigheter som gör berättelsen värd att läsa. Att intervjua, lyssna efter dissonanser, upptäcka glipor i sammanhang och att göra omfattande research ingår. Och att gestalta, dramatisera och färglägga karaktärerna. Skillnaden mellan en dokumentär och en fiction är sanningen. Ibland hårfin, ibland spatiös. På frukostmötet får vi veta mer om tre dokumentära berättelser som alla har fångat mig med sitt eget tema.

Foto: Maria Nilsson

Om Elisabeth Öhman


  Elisabeth är frilansjournalist, skribent, copywriter och bor i byn Gillberga på norra Öland.

  Efter författardebuten 2015 har hon gett ut en romantrilogi, två faktareportage-böcker och medverkat i en novellantologi.   Den dokumentära berättelsen Blåeld om mordbränderna på norra Öland kommer ut i september 2023.

Referat


Molnen skingrades och solen tittade fram till glädje för 50-talet åhörare som samlats denna första onsdagsmorgon i augusti på uteserveringen hos Sandviks Fisk och Hamnkök för att höra ölandsförfattaren Elisabeth Öhman berätta om hur det är att skriva dokumentära berättelser. Det här var sommarens sista frukostmöte arrangerat av föreningen Öland Kust till Kust och det bjöds på Ostron, Kyrkklockor och Mordbränder.

 

Idén till den första boken, ”Svenska Ostron – havets juveler”, tillkom efter ett besök på Käringön när Elisabeth på en ostronsafari fick testa på dessa läckerheter och fastnade för den speciella smaken av hav och umami. När hon ville veta mera om ostron sökte hon på biblioteken men hittade mest receptböcker. Då föddes idén till att skriva en bok om ostron. Men för att kunna göra det fick hon lära sig mycket. Bland annat att ostron åts i Sverige redan under senare medeltiden. Det tävlas också i ostronöppning. Vid ett världsmästerskap för några år sedan vann en estländare efter att ha öppnat och lagt upp 30 ostron på 2 minuter och 57 sekunder!

 

Den andra boken som Elisabeth berättade om handlar om kyrkklockor och har titeln ”Helgmålsringning - en klang i folkdjupet” och idén till den väcktes när Elisabeth började fundera på vad det nya 24/7-samhället 365 dagar om året inneburit för vårt förhållande till vilodagen. Kyrkklockorna ringde till helgsmål och de var som en sort ”sms”. När någon dött i församlingen var det kyrkklockorna som spred budskapet och det gick att ringa så att det framgick om det var storbonden eller stataren som dött. Vi fick också veta att det är klockorna från Ås kyrka på södra Öland som traditionellt ringer in nyåret i TV från Skansen.

 

Elisabeths senaste bok heter "Blåeld" och är en dokumentär berättelse om mordbränder på norra Öland mellan åren 1997 och 2012. Elisabeth berättade att hon tvekade länge, men när hon till sist bestämde sig för att skriva boken var det mot bakgrund av att flera bränder och dödsfall fortfarande är ouppklarade och det behövs ett avslut. Men också en förhoppning om att berättelsen kan få minnen att komma tillbaka och att detaljer kan komma fram som kan bidra till brottsutredningen. Det blir bokrelease den 6 oktober.

 

Avslutningsvis tackades Carina och Kent på Sandviks Fisk och Hamnkök med en stor applåd för att de så generöst upplåtit sin uteservering för sommarens frukostmöten!

 

Text: Torbjörn Cederholm

Foto: Rose Hollis