Vandringar

Vandringar 2018

Vi anordnar vandringar i Persnäs socken, vanligtvis under perioden april till oktober.

Vandringssamordnare är Christer Hessling, christer.hessling@telia.com.

Hör av dig till honom om du vill leda en vandring eller om du har frågor/önskemål.


Vi informerar om de vandringar som anordnas här på vår webbplats och i Facebook, i Ölandsbladets kalendarium, på Ölands officiella turistguide, med affischer på anslagstavlor runt om i bygden samt via mailutskick till föreningens medlemmar.


VÄLKOMNA!

Välkommen på vandring!


Tid: Lördag 21 april 2018, kl 9

Plats: Samling vid Källa Glassgård


Mer info i vandringsinbjudan, klicka här.

VANDRINGSRAPPORT


16 personer infann sig i det fina vårvädret vid Källa glassgård. Vi gick västerut mot västra alvaret, över alvaret mot Hagelstad och Långerum och åter till glassgården.


Vid Norra Hagelstad passerade vi brunnsborraren Stig Lundens boställe (gamla länsmansbostället byggt på 1700-talet. 1951 åkte Stig till Afrika för att borra efter vatten. Han träffade där en prinsessa och de gifte sig. Han kom tillbaka till Öland 1954 pga oroligheter, men åker tillbaka 1971 och letar upp prinsessan som kommer med tillbaka till Öland och vistas här ett par somrar. Mer om denna fantastiska historia går att läsa i

boken Källa - En sockenbeskrivning.


Vid Sofiero ligger ett gammalt epidemisjukhus (tuberkulos) från 1900-talets början. På västra alvaret finns en högpunkt där vi stannade och fikade. Därifrån kunde vi se Blå

Jungfrun och en del byggnader på fastlandet. Även Ölands näst största sten “nyckelstenen” och kyrktornet på Källa kyrka kunde ses vid en skogsdunge.


Därefter gick vandringen vidare via Hagelstad getgårdsmejeri – Långerum – Vij alvar och tillbaka till Källa glassgård


Sammanlagt blev det c:a 8 km. Håkan guidade oss genom vandringen på ett skickligt och kunnigt sätt.


/Christer Hessling

Välkommen på vandring!

Tid: Torsdag 10 maj 2018, kl 7

Plats: Samling vid Badplatsen i Sandvik


Mer info i vandringsinbjudan, klicka här.

VANDRINGSRAPPORT


kl 07:00 samlades 17 personer vid badplatsen i Sandvik. Lagom vandringstemperatur och lite svag vind och fint solsken.


Vandringen gick söderut via Blåsås mot Knisa. Vid passage

av alvaret innan Knisa såg vi higlandcatlekor, vilka Anders informerade om.Många gick upp i fågeltornet vid Knisa mosse för att titta efter fåglar. Bl.a sågs brun kärrhök. I markerna runt fågeltornet växte massor av gullvivor och en del

orkideer. I buskagen invid vandringsstigen hörde vi näktergalen, tofsvipa, sånglärkor mfl.


Efter passage av mossen fikade vi på en skön plats ute på alvaret, och fortsatte sedan ut mot Kalmarsund.


Vi observerade bla följande fåglar under vandringen: Grågås, gravand, trana, gök, trädlärka, kaja, kråka, gråsparv, fiskmås, ängshök, knipa, gräsand, ringduva, gråtrut, mindre strandpipare, strandskata, ladusvala, rödhake.


Innan vi kom fram till Kalmarsund passerade vi en röd stuga, som i tidigare varit bostad åt mossvaktare som skulle se till att det ej förekom aktiviteter som ej var tillåtna när mossen blivit

fridlyst på 30-talet, t.ex jakt och fiske.


Under vandringen berättade Anders Bogårdh sakkunnigt om växtlighet och fåglar och medförde kikare för bästa observationsförutsättningar. Stort tack till honom!


/Christer Hessling

Välkommen på midsommarvandring!

Tid: Söndag 24 juni, kl 10

Plats: Samling vid grinden till badplatsen i Trosnäs.


Mer info i vandringsinbjudan, klicka här.

VANDRINGSRAPPORT


Vi var 23 personer som genomförde vandringen från Södra holm till Källahamn i strålande sommarväder. Vi såg inte lika mycket orkideer som vanligt p.g.a. torkan.


Nästan hela vägen hade vi sällskap av betande nötkreatur som gör ett bra jobb med att hålla landskapet öppet.


Bertil Lundgren berättade om våtmarker som anläggs för att rena vatten innan det rinner ut i sjön men som även kan anpassas till gäddfabriker och hjälpa till med vattenförsörjningen.


Vi avslutade i vanlig ordning med fika i Källa hamn innan vi hjälptes åt med att skjutsa tillbaks varandra till startpunkten.


/Stina och Lasse Börjesson, Källa hamn

Välkommen på vandring!

Tid: Lördag 14 juli kl 09:00

Plats: Samling vid Persnäs Kyrka


Mer information i inbjudan, klicka här.

VANDRINGSRAPPORT


22 st glada, trevliga och, så småningom förhoppningsvis nöjda vandrare, startade med mig från Persnäs kyrka kl 09:00, denna vackra och varma lördagsmorgon, redan då 22 grader varmt.


Vandringen gick från kyrkan via gamla prästvägen norrut till f.d. prästgården, vidare genom ”prästskogen” till L:a Hornvägen, som korsades, till gårdssamlingen Kristineberg. Därefter förbi gamla Lundebyskolan, till Lundebyskogen, där det blev 25 min kaffe- och drickapaus.


Framkomna till de västligaste gårdarna av den stora Hallnäs by, vek vi mot norr och Rynings kors och vidare mot skolmuseet. På upploppet mot kyrkan, passerade vi församlingshemmet, tillika fd skola, och den lilla handelsboden i korningen Persnäs kyrkväg.


På de flesta av ovannämnda ställen, berättade jag lite om det jag visste om platserna.


Vandringssträcka: 7,4 km, tid: 2,5 timmar


Anders Törnqvist,vandringsledare


Välkommen på vandring!

Tid: Lördag 18 augusti kl 09:00

Plats: Samling vid parkeringsplatsen öster om Löttorps camping. Infarten till Kalkugnsvägen.


Mer information i inbjudan, klicka här.

VANDRINGSRAPPORT


20 st glada, och trevliga vandrare samlades på parkeringen kl 09:00 vid badplatsen på Kesnäsudden. Vädret var soligt och lagom varmt. Vandringsledare Anna Melander orienterade oss om den kommande vandringen.


Vi gick först ned mot badet där man kunde se den fina gångvägen längs stranden, uppbyggd med trätrallar av Kesnäs intresseförening. Vi fortssatte utefter stranden mot udden (lilla Skagen) där det fanns soffor som intresseföreningen placerat ut. Vi följde sedan stranden norrut med välskötta strandängar. Flera olika växtlokaler med olika sorters vilda blommor, bl.a orkidèer, passerades. Växtlokalerna  finns beskrivna i ”En guide till Ölands växtvärld” eller www.alltpaoland.com. Vi hittade bl.a sandsallad, se bild.


Så småningom kom vi fram till några sjöbodar där vi vände och gick tillbaka längre upp närmare skogen, och vidare upp genom Dödevi Allè, som bestod av rönnar. Efter promenad över några ängar kom vi fram till Annas och hennes mans trädgård. Efter intagande av kaffe i den vackra trädgården berättade Anna om hur de anlagt trädgården.


Målsättning har varit att plantera uthålliga och tåliga växter, på ett sätt som gör att de klarar sig utan vatten och ogräsrensning.  Marktäckning med bl.a. fårull och blåmusslor. Anna har erhållit pris för anläggningen av tidningen DRÖMHEM & TRÄDGÅRD 2014. Efter att vi strövat runt och njutit av den fina trädgården återvände vi nöjda med våra nya upplevelser till parkeringsplatsen.


Sammanlagd vandringslängd c:a 6,5 km.


Stort tack till Anna för den väl upplagda vandringen, besöket i trädgården och den fina information vi fick.


Christer Hessling

Vandringssamordnare föreningen Öland Kust-kust