Välkommen till 6 intressanta onsdagsmorgnar kl 9-10 hos Sandviks Fisk och Hamnkök!
Läs programmet nedan eller ladda hem det genom att klicka på bilden här intill.
Entré: Medlemmar i Öland Kust till Kust Intresseförening 50 kr, övriga 70 kr.
Kaffe/te och lite tilltugg finns att köpa från restaurangen.
Vid tjänligt väder är vi på uteserveringen, annars inomhus.
Välkommen!
29 juni
En rodd över Atlanten
- 57 dygn. 5000 km öppet hav. Samarbete under extrema omständigheter. Att aldrig ge upp!
Stefan Erlandson, äventyrare
REFERAT
I strålande sol och med god uppslutning av 50-talet åhörare var det i morse premiär för
sommarens frukostmöten i Sandviks Hamn. Dagens gästtalare äventyraren Stefan Erlandsson
berättande om sin och kollegan Erik Grafströms strapatsrika rodd över Atlanten.
Efter dryga två års förberedelser korsade de startlinjen vid kanariska La Gomera för att under 57 dygn möta utmaningar som jättevågor, krockar med flugfiskar och kapsejsad saltvattenrenare. Ett
gott teamwork stärkte dem att ro över 5000 kilometer till målet på Antiqua i Västindien. Innebörden
av Stefan & Eriks upplevelse är att aldrig ge upp, att stötta och hjälpa varandra i vått och torrt.
Text & bild Elisabeth Öhman
Mera om roddäventyret: https://www.facebook.com/NordicEndurance
6 juli
Möt gitarrduon Four Hands till frukost
- Taube, sydamerikanskt och egna kompositioner
Mats Norrefalk och Börje Sandquist
REFERAT
Att regnet ruskade och vinden ven hindrade inte dryga 50-talet åhörare att njuta av en fantastiskt fin musikupplevelse när gitarrduon Four Hands underhöll i Sandviks hamn.
Mats Norrefalk och Börje Sandquist bjöd på en musikalisk resa till toner av Taube, sydamerikanskt och egna kompositioner.
Trots den tidiga timmen flödade spelglädjen och de båda musikernas inlevelse gick inte att ta miste på. Helt utan högtalarsystem och förstärkare blev den akustiska upplevelsen intensiv och medryckande. Många var vi nog som drömde oss bort till Pampas sommarheta, vidsträckta stäpper invaggade i musikmagins värld av det glödande, tonsäkra ackompanjemanget från Mats och Börjes sydamerikanska gitarrer.
När regnet smattrade som värst mot uteserveringens rutor stämde de båda virtuoserna upp i en livlig, egen komposition som Börjes son passande nog döpt till ”Aquarush”.
Text & bild Elisabeth Öhman
13 juli
Solen har ingen skugga
Magnus Utvik, författare och bokrecensent i SVT.
Sommarölänning sedan 1970.
REFERAT
Det välbesökta frukostmötet i Sandviks Hamn bjöd på underhållande prat av Magnus Utvik, författare och bokrecensent i SVT och tillika sommarölänning sedan 1970.
Med sin småländska dialekt, som fortfarande är påtaglig från uppväxtåren i Värnamo, berättade Magnus om livet som rockbandstrummis, grovdiskare och hemsamarit.
Samhälleliga intressen ledde honom in på politik och när han bara sjutton år gammal uteslöts ur VPK:s ungdomsförbund efter att ha "fraktionerat" med ett annat parti, Kommunistiska Partiet i Sverige, tog han avstånd från det sektliknande kommunistiska partilivet.
Den första boken ”Jorden” kom 1989 och följdes bland annat av diktsamlingen ”Solen har ingen skugga” och flera romaner. Senaste boken ”Tuktad till frihet” kom 2014 och handlar om Hans Scheikes sexsekt.
Magnus berättade också om hur han kom in som bokrecensent på SVT på ett ”bananskal”. Tillfälligheter ledde fram till att han överraskande hamnade i TV-studion och fick leverera boktips.
Så har det fortsatt och till vår glädje ser vi honom eller kollegan Yukiko Duke varannan tisdag i Gomorron Sverige i SVT.
Norra Öland har alltid funnits med som en älskad plats i Magnus liv och sedan sexårsåldern återkommer han regelbundet till familjens smultronställe i Byxelkrok.
Någon i publiken tipsade om att sända TV-program om böcker från norra Öland.
- Bra idé, tyckte Magnus, skulle det bli aktuellt är jag absolut med!
Text & bild Elisabeth Öhman
20 juli
Ölands fåglar
- ett samtal om fåglar, fågelskådning och fågelforskning på Öland.
Pav Johnsson, folkbildare, författare och radioröst från P4 Kalmar.
REFERAT
Uteserveringen hos Sandviks Fisk och Hamnkök var fullsatt när Pav Johnsson, folkbildare, författare och radioröst berättade om fåglar, fågelskådning och Ölands fåglar.
Med charmig humor och blixtrande fågelkunskap trollband Pav publiken som nyfiket tog del av alla intressanta fakta om den öländska ornitologin.
I nya boken ”Ölands fåglar” kartläggs alla påträffade fågelarter på Öland. Från bokens kapitel serverade Pav, med avbrott för en del intressanta ”cliffhangers”, en parad av fåglars fascinerande liv och egenheter, ljudligt illustrerade av pippins sång från mobiltelefonen.
Bland publiken fanns många fågelälskare men också flera som nu säkert fått en ny passion tack vare estradörens engagerade framträdande.
Text & bild Elisabeth Öhman
27 juli
Från busvisor till barnböcker
Finn Zetterholm, trubadur, vispoet, barnboksförfattare
REFERAT
Återigen blev det ett solsäkert frukostmöte när trubaduren, vispoeten och barnboksförfattaren Finn Zetterholm fyllde upp varje sittplats på uteserveringen vid Sandviks Fisk och Hamnkök. Det blev en trivsam stund där Finn varvade anekdoter med musikaliska inslag.
Den lite mognare publiken minns säkert åren tillsammans med Bengt Sändh. Redan 1964 spelade de båda trubadurerna in premiär-LP:n ”Visor i trotzåldern” tillsammans med Staffan Atterhall. Sedan dess har det blivit ett tjugotal plattor som nu tillhör den svenska visskatten.
Finn har även gett ut ett tiotal barn- och ungdomsböcker, däribland ”Lydias hemlighet” som översatts till sex språk. Under senare år har insikten om sagornas betydelse gett Finn motivation till att engagerat resa runt till landets skolor för att i någon mån hjälpa till att bevara berättartraditionen.
Tonsäkra skillingtryck är Finns melodi. Det var inga större problem för trubaduren att locka fram publikens förtjusning. Hans välkända visor med de underfundiga texterna garanterade självklart varmt uppskattande applåder.
Text & bild Elisabeth Öhman
3 aug
- Hur en spännande djuridé blev ett företag!
Sara Österberg - Gunnar Jämtin, VedbormAlpacka
REFERAT
Sommarens frukostmöten i Sandvik avrundades i skiraste morgonsol när Sara Österberg och Gunnar Jämtin från Vedborm Alpacka avslöjade hur en spännande djuridé blev ett företag.
Gunnar blev fascinerad av alpackor när han för sex år sedan läste ett tidningsreportage om de sydamerikanska kameldjuren. Han tog kontakt med en uppfödare i Skåne och köpte fyra ston som flyttade in i hans lada. Idag har besättningen vuxit till 17 djur, 12 ston och 5 hingstar.
Djuren är lättskötta och kommunicerar karaktäristiskt med hummande läten. Alla är de egna, starka karaktärer med personliga namn. Särskilt alpackan Wilma har utmärkt sig som ovanligt social och har inget emot att vara gårdens ”superstar”.
Sara beskrev den fina och varma alpackaullen som kan användas på många sätt. Djuren klipps en gång per år och ullen skickas iväg till ett spinneri för att sedan vävas till uppskattade alpackaprodukter. Ett besök hos Vedborm Alpacka där djuren strövar fritt runt ägorna och ett besök i gårdsbutiken kan varmt rekommenderas.
Man kan inte låta bli att tänka tanken att de exotiska djurarterna blir allt fler på norra Öland. Kameler, alpackor, lamor och strutsar är nu en vardaglig syn vid sidan av våra traditionella kaniner, rådjur och fåglar. En spännande mix som berikar!
Torbjörn Cederholm, ordförande för Öland Kust till Kust Intresseförening, passade på att tacka Carina Johansson från Sandviks Fisk och Hamnkök som generöst upplåtit sin uteservering för sommarens frukostmöten.
Nu ser vi fram emot nästa års spännande program. Har du förslag på intressanta föreläsare tar föreningen tacksamt emot tips!
___________________________________________________________________________________________________________________
Vi välkomnar förslag på nya aktiviteter som kan bidra till att gagna bygden, dess innevånare och besökare. Har du en idé - skicka mail till info@kust-kust.se
Copyright © All Rights Reserved
Öland Kust-Kust Intresseförening
Webmaster info@kust-kust.se