Frukostmöten

Frukostmöten 2017Välkommen till 6 intressanta onsdagsmorgnar kl 9-10 hos Sandviks Fisk och Hamnkök!


Entré: Medlemmar i Öland Kust till Kust Intresseförening 50 kr, övriga 70 kr.


Kaffe/te och smörgås mm finns att köpa från restaurangen.


Vid tjänligt väder är vi på uteserveringen, annars inomhus.


Välkommen!

Ladda ner programmet som PDF

28 juni

Vad är Ölandsvete?

- mångfaldens betydelse för jordbruk och hälsa

Kerstin Fredlund, Med dr i Livsmedelsvetenskap


Inställt pga sjukdom

5 juli

Ölands vattensituation, från kris till innovation

- Vattenfrågan i stort och det nya avsaltningsverket i Sandvik

Carl Malgerud, ordförande Borgholm Energi AB

Ölandssången

- en litterär och musikalisk upplevelse

Tove Folkesson, författare

REFERAT


Västanvinden blåste friskt när författaren Tove Folkesson bjöd på en litterär och musikalisk upplevelse vid Öland Kust till Kust Intresseförenings frukostmöte i Sandviks Hamn i onsdags morse.


Närmare 70 åhörare lyssnade till berättelser om bland annat pianot i Gärdslösa församlingshem och personliga insikter om individualismens för- och nackdelar.


Med boken ”Ölandssången” avslutar Tove sin trilogi om den vilda Kalmarjägarinnan Eva Zackrisson och så avslutade hon också här med en finstämd tolkning av ”Ölandssången” framförd i medveten närvaro och stark kärlek till Öland.


Text och foto Elisabeth Öhman


12 juli

Sandby Borg

- platsen för en järnåldersmassaker på Öland

Ludvig Papmehl-Dufay, arkeolog, fil dr

REFERAT


Spänningen var på topp när fil.dr och arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay från Kalmar Läns Museum gästade vårt frukostmöte i Sandviks hamn. Ludvig berättade mycket underhållande om Sandby Borg, platsen för en järnåldersmassaker på sydöstra Öland.


2010 hittades flera spektakulära fynd som exklusiva dräktspännen och glaspärlor från det romerska medelhavsområdet. Utgrävningar visade på en våldsam massaker av borgens invånare i slutet av 400-talet. Skeletten vittnar om bråd död. Många frågetecken återstår att rätas ut i detta fascinerande forskningsprojekt som tilldrar sig världsintresse.


Fortsatta utgrävningar väntar dock i avvaktan på bättre tillfartsväg till borgen. Intresserade kan stötta den nybildade föreningen Sandby Borgs Vänner med ett vägbidrag.


Text och foto Elisabeth Öhman


19 juli

”Det du inte ser”

- om målandets drivkrafter och innehåll

Louise Hävre, konstnär


Louise berättar om sin konst och sin nyutkomna bok "Det du inte ser".


Mer om Louise HävreREFERAT


Åhörarna lyssnade andäktigt när konstnär Luoise Hävre berättade om måleriets drivkrafter på vårt frukostmöte i Sandviks Hamn i onsdags. En gripande levnadssaga ledde fram till den styrka som gett henne kraft och framgång som internationellt representerad och hyllad konstnär.


Louise, som i grunden är sjuksköterska och bördig från Östergötland, målar i olja och akryl. I hennes ateljé i Hallnäs skapas verk som uppskattas av bland annat Vatikanen i Rom.


Läs mer på www.louisehavre.se

26 juli

Borgholm 200 år

- några nedslag i stadens historia

Rolf Nilsson, redaktör


REFERAT

Sommarens sista frukostmöte i Sandviks Hamn gästades av redaktör Rolf Nilsson som berättade mycket engagerat på temat Borgholm 200 år.


Rolf serverade en rad muntra anekdoter framför allt från badortslivet runt det kombinerade kall- och varmbadhuset som byggdes vid hamnen under 1860-talet. Sedermera byggdes även societetssalong, serveringspaviljong vid slottet, badrestaurang och hotell med 30 rum som fick namnet Strand. Intresset för badortslivet var stort, många gäster kom från Stockholm och skrev in sig som första eller andra klassens badgäster.


Rolf besitter en imponerande kunskap om Borgholms lokala historia. Mer spännande om badortsepoken finns att läsa i hans bok ”Badortstidens Borgholm”.


/Elisabeth Öhman


2 augusti