Vi anordnar vandringar i Persnäs socken, vanligtvis under perioden maj till september.
Vi informerar om de vandringar som anordnas här på vår webbplats och i Facebook, i Ölandsbladets kalendarium, på Ölands officiella turistguide, med affischer på anslagstavlor runt om i bygden samt via mailutskick till föreningens medlemmar.
VÄLKOMNA!
Försäljningsställen för kartan Vandringsleden i Persnäs hittar du HÄR
OBS! Med anledning av coronapandemin kan genomförande av våra vandringar skilja sig mot "hur det brukar vara". Vi kan t.ex. komma att behöva begränsa deltagarantalet. Vi får hjälpas åt att göra det bästa av situationen.
Samling vid Högenäs Orde (parkeringen) kl 10:00
Under höst och vinter flyter mycket skräp i land längs med kusten. Som en del av Skräpplockardagarna och Nordiska Kusträddardagen i regi av Håll Sverige Rent kombinerar vi vandringen med att samla ihop och ta med oss det skräp som ligger i vår väg mellan Högenäs Orde och Källa Hamn. Vi fikar i Källa Hamn.
Vi räknar med att vara framme i Källa Hamn cirka kl 12:00
Ta med eget fika och handskar som används vid skräpplockningen. Kassar och säckar kommer att finnas. Lämna hunden hemma då fritt strövande djur kan förekomma.
Vandringsledare/kontakt:
Stina Börjesson, 070-5172408
VÄLKOMNA!
Hämta inbjudan som PDF
VANDRINGSRAPPORT
Vi var 5 tappra skräpplockarare som samlades vid Högenäsorde för att göra vår insats i Håll Sverige Rents kampanj Nordiska Kusträddardagen. Längs kusten från Högenäsorde mot Källa hamn fick vi också se orkidéer (Adam och Eva). Väl i mål vid Källa Hamn hade vi fått ihop stort som smått skräp.
Stort tack till våra arrangörer Stina och Lasse Börjesson i Källa hamn.
Maria Assarsson, vandringssamordnare
Samling vid Wikegårds camping 09:00
Vi går från Wikegårds camping mot Norrsholmsvik t o r tillsammans med naturguiden Johan Peterson ca 8 - 9 km, (2 – 3 timmar).
Gruppen begränsas till 20 personer.
Medtag fika och kikare. Oöm klädsel rekommenderas (ev gummistövlar). Hundar får ej medtagas p g a lösgående djur.
Anmälan sker till Maria Assarsson (076 14 29 483) senast 19 maj. Vi tar en avgift på 50 kr för medlem och 70 kr för icke medlem. Avgiften betalas in efter besked om reserverad plats. Avgiften betalas till föreningen via Swish 123 653 69 73 eller bankgiro 461-9375.
Vandringsledare: Naturguiden Johan Peterson (070 913 61 91)
VÄLKOMNA!
Hämta inbjudan som PDF
VANDRINGSRAPPORT
fågelvandring 21/5 med naturguide Johan Peterson
Det var en tapper skara på 16 personer som dök upp till den här dagens vandring. SMHI lovade regn och det är klart att det påverkar upplevelsen. Vi började vid Wikegårds camping där vi fick börja att öva på lövsångarens sång. Lövsångare är ju den vanligaste fågeln i Sverige. De häckar i hela landet förutom på kalfjället. Vi funderade lite på hur man kan lära sig ett läte och på så sätt känna igen en fågelart. Att höra och att lyssna noggrant kan vara en lösning. Kanske kan man hänga upp sången på något: låter det som att den säger något? Om jag inte kan hitta på en ramsa eller komma på vad en fågel sjunger kan man ofta lita mer på sina ögon. Man kan smyga fram och se vilken fågel som sitter och sjunger. Kanske är det en strategi som passar dig bättre. Vi konstaterade att kanske kunde man höra att lövsångaren sjöng ”snälla mamma kan jag få gå på bio ikväll?” Och visst kunde vi kanske höra att törnsångaren frågade ”tycker du det tycker du?”.
Vandringen gick sedan norrut mot Högenäsorde. Vi stannade till vid den ganska nyanlagda våtmarken. Syftet med våtmarken är att främja gäddornas lek i Östersjön. Gäddorna spelar en viktig roll i ekologin i havet, men får ofta lite oförtjänt kritiken att den äter upp fågelungar. Men dessa fördämningar bidrar till en mångfald av arter samt gör att vattnet kan stanna kvar på vår ö och kanske till slut hamna i grundvattnet. Vi konstaterade att vatten ger många fåglar. Här kunde vi se rastande nordliga gulärlor och vi tittade noga på den grafitgrå hjässan som skiljer den här rasen från våra öländska häckande gulärlor. Vi fortsatte vidare längs kusten och plötsligt kom en falk och flög över oss. Vi kunde se långa vingar och att vingens översida var mörk och bröst och buk var streckade med en mörk teckning. När den kom närmre såg vi även en rödaktig färg på byxorna vilket tillsammans lärde oss att det var en lärkfalk vi såg.
Promenaden fortsatte norrut och vi fick stifta bekantskap med flera skärfläckor. Skärfläckan som har sitt grafiska svartvita utseende har fått sitt namn efter det öländska gamla namnet på fågeln. I viken fiskade någon småtärna som faktiskt är världens minsta tärna vid sidan av silvertärnor. Silvertärnan som är det djur som ser solen flest timmar under ett liv då den flyttar i stort sett mellan nord och sydpol på jorden. Regnet tilltog och vi beslöt oss för att vandra tillbaka mot utgångspunkten. Fika fick vi göra på tu man hand i värmen någon annanstans den här gången. Jag vill tacka dig som tog dig tiden att lära dig lite mer om traktens fåglar och att du följde med just mig ut på en vandring denna lördag i slutet av maj.
Johan
Med Johan som guide finns det inget dåligt väder! Stort tack till Johan som gjorde vandringen så intressant
/Maria Assarsson, vandringssamordnare Öland Kust till Kust Intresseförening
På grund av väderutsikterna kommer orkidécyklingen den 28 maj att kortas ner. Starten blir som planerat vid Södraholmsvägen 54, men vi avslutar vid kalkkärret i Persnäs.
Samling kl 10 på vändplanen vid Södraholmsvägen 54
- sista huset på vägen ut till udden.
Första etappen vandrar vi ner till stranden vid Södra Holm och hälsar på de 4-5 vanligaste. Sedan tar vi cykeln och mellanlandar hos riddaren bland Ölands orkidéer, sedan i ett trevligt kalkkärr nära Persnäs by. Nästa stopp blir en kort runda i lövängen vid Lilla Horn. Den sista etappen cyklar vi mot Jordhamn med ett stopp ca 500 m före skurverket för att beskåda mångfalden och kanske ytterligare någon ”delikatess”.
Ca 8 km och 4 timmar.
Att tänka på
Cykel hela vägen och fikaryggsäck. Hundar kan ej vara med p.g.a. lösgående djur.
Orkidéguide
Gösta Skoglund, 070-5175453
VÄLKOMNA!
Hämta inbjudan som PDF
VANDRINGSRAPPORT
I lätt duggregn kom så många som 24 förväntansfulla personer för att bli guidade av Gösta Skoglund. Resan började vid Södraholmsvägens slut och där tog vi oss ner till stranden. Väl där fann vi några enstaka Adam och Eva, Krutbrännare och mängder av S:t Pers nycklar.
Därefter cyklade vi till Persnäs by och en äng med uppskattningsvis minst tusen Johannesnycklar. Vi avslutade vår resa i ett kalkkärr i Persnäs där flera rariteter fanns som flugblomster, blodnycklar och vaxnycklar.
Gösta beskrev på ett mycket pedagogiskt sätt orkidéerna och hur vi kan skilja dem åt. Han tipsade också om en bra hemsida med orkidébilder Allt på Öland. Om någon har frågor går det bra att ringa Gösta (070 517 54 53).
Maria Assarsson
Vandringssamordnare
Flugblomster och Blodnyckel
Varför inte ordna egen orkidéspaning några familjer tillsammans vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag?
Packa kaffekorgen och åk till Högenäs orde (avfart vid affären i Källa). Bra bilparkering finns. Gå sedan upp på själva ”orden” och ta er gärna in i den flera hektar stora beteshagen norr om stenmuren. Där hittar ni troligen de vanliga orkidéerna som S:t Pers nycklar, Tvåblad, Adam och Eva, Krutbrännare, Johannesnycklar (kanske någon enstaka helt vit), Nattviol och kanske någon tidig Brudsporre.
Andra områden i Persnäs och Källa socknar där de vanligaste orkidéerna brukar blomma i stora mängder är Jordhamnsalvaret (1 km öster om Jordhamn), lövängarna vid Lilla Horn, strandängarna vid Södra Holm och vid Knisa mosse.
Ett bra stöd för orkidéspaningen hittar du på: https://www.alltpaoland.se/vaxter/orkideer/ som har bra mycket orkidébilder, blomningstider och platser där de brukar finnas.
Lycka till!
Kontaktperson: Gösta Skoglund (070 517 54 53)
Ladda ner vägledningen som PDF
Samling vid Källa glassgård kl 09:00
Vandringen går västerut mot västra alvaret, över alvaret mot Hagelstad och Långerum och åter till glassgården. Flera intressanta platser passeras som vandringsledaren kan berätta om.
C:a 8 km (ca 3 timmar). Ta med fika.
Oöm klädsel och skodon som är vattentåliga rekommenderas.
Hundar kan ej medtagas p.g.a. lösgående djur.
Vandringsledare: Håkan Wihlborg, tel. 070-360 69 21
Hämta inbjudan som PDF
VANDRINGSRAPPORT
I soligt väder och lätt vind var vi 13 förväntansfulla vandrare som mötte vår vandringsledare Håkan Wihlborg vid Källa glasscafé.
Vandringen gick från Källagården väster ut mot norra Hagelstad och västra alvaret. Vi stannade och tittade på ett gammalt skurverk, en övernattningskoja för stenarbetare, rester från gamla järnvägen, ett turberkulos sjukhus och länsbostället.
Härefter fortsatte vandringen söder ut på västra alvaret där vi fikade. Under vägen tillbaka passerade vi gamla getfarmen och Långerum. Håkan berättade på ett livfullt sätt om de människor som en gång bott i bygden och vi fick oss också till livs lite från hela Källa socken.
Efter ca 4 timmar och ca 8 km var vi tillbaka vid utgångspunkten. Vi fick upptäcka många fina vandringsvägar och ta del av hur livet en gång varit i Hagelstad.
Håkan Wihlborg
Vandringsledare Maria Assarsson
Samling kl 10 vid Svintorget (mittemot Möbelvaruhuset)
Vi går en historisk vandring under ledning av Johan von Reis, antikvarie, och
Anita Tingskull, konstnär och hantverkare.
Tid: ca 1,5 timme och längd: 1,5 km.
Begränsat antal deltagare. Anmälan sker till info@kust-kust.se senast 30/6.
Parkeringsmöjlighet finns framför Silverstrands garage och på Svintorget.
VÄLKOMNA!
Hämta inbjudan som PDF
VANDRINGSRAPPORT
Den lättsamma historiska vandringen bland folk och boningar i Södvik slog rekord i antal deltagare (51st). I perfekt vandringsväder guidade Johan von Reis oss bland boningarna och Anita Tingskull bland folk som levt och verkat i byn.
Vi började vår vandring på Svintorget, en plats där särskilt grisarna trivdes att böka fritt i jorden. Vi tittade också på det lilla ”spruthuset” som finns i kanten av torget och var byns brandstation. Själva radbyn har funnits här i ca 700 år. Bytomten stakades ut på 1200-talet, då flertalet av de öländska radbyarna kom till i samband med en total omstruktureringen av den sena järnåldersbebyggelsen. Vi besökte Västergården i radbyn och Johan konstaterade att den här mycket välbevarade gården visar hur en öländsk, medelstor gård, såg ut kring tiden runt 1830.
Vi går sedan vidare till Smedjegatan för att höra om skomakaren, bysmeden, skräddaren och deras familjer. Skomakarens fru hade titeln sömmerska. Det var ovanligt att kvinnor på denna tid hade en yrkesutbildning. Livet var hårt och flera utvandrade till USA. Men flera kom också tillbaka.
Vandringen avslutades framför Gästgiveriet och den milsten som finns placerad i muren från 1737. Stenen anger avståndet till nästa Gästgiveri. Vi fick också veta att Carl von Linné besökte Gästgiveriet 1741.
Johan von Reis och Anita Tingskull
Samling vid badets parkering i Sandvik kl 09:30.
Vi går från parkeringen i Sandvik till Knisa mosse. Där möter Johan Jansson, länsstyrelsens förvaltare, oss. Medan Johan berättar om mossen och dess utmaningar, så kan vi inta egen fika. Vi följer sedan länsstyrelsens strövstig genom mossen och vidare längs kustvägen tillbaka till Sandvik ca 7 - 8 km (ca 3 timmar).
Ta med fika. Oöm klädsel rekommenderas. Hundar kan ej medtagas p.g.a. lösgående djur.
Vandringsledare:
Maria Assarsson, tel. 076-14 29 483
VÄLKOMNA!
Hämta inbjudan som PDF
VANDRINGSRAPPORT
Vi var 23 som kom till Sandvik denna strålande sommardag för att vandra mot Knisa mosse och träffa Johan Jansson, länsstyrelsens nya förvaltare. Johan hittade en perfekt plats i skuggan av några träd med fin utsikt över mossen. Där fick vi lyssna på en intressant presentation om mossens historia och vilka utmaningar den står inför.
Mossen har stått under kungligt beskydd av drottning Viktoria och blev sedermera Ölands första fågelskyddsområde. Med åren har Knisa mosse växt igen och häckande fåglar har minskat drastiskt. Åtgärder har vidtagits mot igenväxningen men fåglarna har inte återvänt. Vad detta beror på är inte helt klarlagt. Men det finns en teori som Björn Ekstam berättade om på ett av Kust-Kusts frukostmöte 2018. Det kan vara det stora antalet sutare, en karpfisk (då tonvis!) som fanns i mossen.
Tidigare ha reduktionsfiske genomförts och Johan har också varit med om att fiska upp flera hundra kilo sutare. Men enligt Johan är det inte möjligt att utrota fisken. En hypotes är att sutarna kan ha minskat den föda som fåglarna tidigare fått i mossen. Johan kommer ta upp med sina kollegor att man bör undersöka botten i mossen och utifrån det överväga om reduktionsfiske bör ske igen.
Det skulle vara intressant om vi kan bjuda in Johan på något kommande frukostmöte och få höra hur arbetet går. Ett stort tack Johan för att du tog dig tid att träffa oss och berätta om mossen.
Maria Assarsson
vandringsledare
Copyright © All Rights Reserved
Öland Kust-Kust Intresseförening
Webmaster info@kust-kust.se