Vandringar

Vandringar 2021

Vi anordnar vandringar i Persnäs socken, vanligtvis under perioden april till oktober.


Vi informerar om de vandringar som anordnas här på vår webbplats och i Facebook, i Ölandsbladets kalendarium, på Ölands officiella turistguide, med affischer på anslagstavlor runt om i bygden samt via mailutskick till föreningens medlemmar.


VÄLKOMNA!


OBS! Med anledning av coronapandemin kan genomförande av våra vandringar skilja sig mot "hur det brukar vara". Vi får hjälpas åt att göra det bästa av situationen.

Skräpplockarvandring lördag 8 maj - Högenäs orde till Källa Hamn


Vandringen inställd!


Mot bakgrund av den höga smittspridningen av covid-19 i Kalmar Län har smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i måndags den 26 april skärpt de regionala rekommendationerna i Kalmar Län. Där uppmanas bland annat till att inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas.


Vi har därför beslutat att avblåsa vårt evenemang Skräpplockarvandringen den 8 maj. Den som vill är naturligtvis fri att plocka skräp på egen hand, men i år blir det ingen gemensam aktivitet. Vi hoppas naturligtvis att återkomma med evenemanget till nästa år.


Läs mer här:

https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/coronavirusetcovid-19/nyheter-om-coronavirusetcovid-19/skarpta-regionala-rekommendationer/


/Styrelsen


Orkidéspaning på egen hand vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag

Bra tid är början/mitten av maj till början av juni


Även årets orkidécykling på Mors dag (liknande tidigare års tur) får offras på "Coronas

altare”. Men varför inte ordna egen orkidéskådning några familjer tillsammans vid Kristi

Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag?


Packa kaffekorgen och åk till Högenäs orde (avfart vid affären i Källa). Bra bilparkering … gå sen upp på själva ”orden” och ta er gärna in i den flera hektar stora beteshagen norr om stenmuren. Där hittar ni troligen de flesta

vanliga orkidéerna som S:t Pers nycklar, Tvåblad, Adam och Eva, Krutbrännare, Johannesnycklar

(kanske någon enstaka helt vit), Nattviol och kanske någon tidig Brudsporre.


Andra områden i Persnäs och Källa socknar där ”de vanligaste” orkidéerna brukar blomma i

stora mängder är vid ”Jordhamnsalvaret” (1 km öster om Jordhamn), lövängarna vid

Lilla Horn, strandängarna vid Södra Holm och vid Knisa mosse.


Ett bra stöd för orkidéspaningen hittar du på: https://www.alltpaoland.se/vaxter/orkideer/

som har mycket bra orkidébilder, blomningstider och platser där de brukar finnas.


Lycka till! – kanske vi ses nästa vår.

Orkidécyklare Gösta Skoglund



Ladda hem inbjudan som PDF

Vandring lördagen den 19 juni runt Hallnäs udde,

en av norra Ölands ordar! 


Samling kl 10:00. Parkering vid slutet av den bättre delen av Uddvägen

(förlängning av Hallnäsgatan), strax efter färisten. 


Vi kommer tillsammans titta på natur och historiska minnen.

Längd c:a 3 km (c:a 2 timmar). Medtag gärna fika och ha bra skor!

Hundar kan ej medtagas, då det kan finnas lösgående djur i markerna. 


Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och

ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt. 

Vi begränsar gruppens storlek till 20 personer.


Anmäl dig till ec.ahlstrand@gmail.com senast 18 juni. 


Vandringsledare: Elisabeth och Christer Ahlstrand, tel. 073-0826242 


Ladda hem inbjudan som PDF

Vandringsrapport


Vandring på Hallnäs udde lördagen den 19/6 2021

 

Det var en fantastisk sommarmorgon med lagom fläkt från havet!

Gruppen bestod av 20 personer. Det var den gruppstorlek som i inbjudan hade angetts som lämplig eftersom vi fortfarande lever i en pandemi.  Tyvärr hade vi fått säga nej till några intresserade.


Inledningsvis undersökte vi ett fuktigt område med orkidéer t.ex  flugblomster, honungsblomster, brudsporre och ängsnycklar. Under vandringen såg vi även nattviol, grönvit nattviol, och krutbrännare. 


Ett par rester av torpbebyggelse passerade vi innan vi var nere på själva udden med "sjömärket" i folkmun kallat Hallnäskärringa". Vid raden av sjöbodar, byggda i sten för omkring 150 år sedan blev det många frågor och mycket information om byggnadsteknik, användningsområde etc av flera kunniga deltagare i gruppen. Det fanns i gruppen också en "bodägare" som också öppnade upp sin bod och vi fick alla titta in i en modernt inredd bod. I den tillhörande inhägnaden intog vi sedan vår medhavda matsäck.


Många deltagare i gruppen passade på att med sina kikare titta på de fåglar vi såg både i vattnet och i luften.

 

Elisabeth och Christer Ahlstrand

 

Byvandring runt Djupvik 


Lördag den 3 juli


Samling vid Djupviks badplats kl 09:00 


Vandringen går från Djupvik mot alvaret och Emmetorp, Grönslunda, därefter ut till kusten och tillbaka via Grönvik till startplatsen.

Längd c:a 7 km (c:a 2 timmar). Medtag gärna fika.

Hundar kan ej medtagas, då det kan finnas lösgående djur i markerna. 


Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt. 


Vi begränsar gruppens storlek till 20 personer.

Anmäl dig till maria.assarsson@telia.com senast 2 juli.

Det är ”först till kvarn” som gäller. 


Vandringsledare: Veronica Köhlin tel. 073-545 32 31 


Ladda hem inbjudan som PDF


Vandringsrapport


Byvandringen i Djupvik 


Vi hade begränsat gruppens storlek till 20 personer m.h.t pandemin. Vi blev en full grupp som samlades denna soliga morgon vid Djupviks badplats för att vandra från Djupvik och tillbaka via Emmetorp, Grönslunda och Grönvik.

Veronica gav en kort inblick till hur livet varit en gång i Djupvik innan vi påbörjade vandringen på småvägar till Emmetorp och därefter till Grönslunda.


I Grönslunda tog Ingvor Falk emot oss vid hennes fädernegård. Ingvor som vuxit upp på gården kunde berätta hur hennes skolgång började i Persnäs ("fattighuset”). Vi intog vår matsäck på den idylliska gårdsplanen och fortsatte sedan mot Djupvik via Grönvik.  


Efter ca 2,5 timmar och ca. 7,5 km var vi tillbaka vid utgångspunkten i Djupvik. Vi fick upptäcka många fina vandringsvägar/stigar och samtidigt ta del av hur livet en gång varit i och runt Djupvik.

 

Veronica Köhlin                                                           

Vandringsledare                                                            


Maria Assarsson

Vandringssamordnare

Historisk vandring i Sandviks samhälle (se video HÄR)


Lördagen den 24 juli (OBS, vandringen är fulltecknad!)


Samling vid parkeringen vid badplatsen i Sandvik kl 10:00


Vi går i långsamt tempo (ca 2 timmar) genom Sandviks samhälle. Vi stannar först vid Paviljongen och lyssnar på Håkan Jonsson som berättar om livet förr i Sandvik som då beboddes bl.a. av skutskeppare och stenarbetare.


Vi går sedan till Sandviks samlingslokal som har en egen historia. Härefter tar vi oss till stenindustrin och Nils Strömberg kan berätta om arbetet där. Vi avslutar vandringen i Stenhuggarparken och tittar på de kulturhistoriska minnena som finns där.


Medtag gärna fika.


Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt

.

Vi begränsar gruppen storlek till 25 personer. Anmäl dig till vandringsledare maria.assarsson@telia.com eller tel. 076 14 29 483 senast 23 juli. Det är ”först till kvarn” som gäller!


VÄLKOMMEN!


Ladda hem inbjudan som PDF


Vandringsrapport


Historisk vandring i Sandviks samhälle


Vi hade begränsat gruppens storlek till 25 personer m.h.t pandemin. Vi blev snabbt en full grupp och flera behövde vi tyvärr tacka nej till.


Vi samlades vid Sandviks badplats denna soliga och varma morgon och vandrade bort till vårt första stopp, Paviljongen, i Sandvik hamn. Här berättade Håkan Jonsson om livet förr i Sandvik. Fram till mitten av 1800-talet fanns endast några fiskebodar här. Men efter att en hamn anlagts i Sandvik på 1870-talet, fick detta stor betydelse för stenindustrins utveckling i Sandvik och för frakter av olika slag på sjön.


Vid vårt nästa stopp, samlingslokalen ”gulan”, berättade Håkan Jonsson om lokalens olika användningsområden genom åren.  Till en början var det nykterhetsrörelsen som hade lokalen för sin verksamhet, vilket inte hindrade att den senare också använts som publokal.

    

Nils Strömberg som arbetat 40 år inom stenindustrin i Sandvik och Swante Friberg kunde berätta mycket om stenindustrins utveckling och avveckling.

På tillbakavägen gjorde vi ett besök hemma hos Torbjörn Cederholm och hans skutskepparvilla. Vi fick också höra om hans fryshus som byn gemensamt använde innan kylskåpets intåg.


Vi avslutade vandringen i Stenhuggarparken, där Nils Strömberg berättade om slipstenar och de verktyg som finns där som historiska föremål. 

Efter drygt 2 timmar avslutades vandringen. Många intryck fick vi och vi ser framemot den film av föredragshållarnas berättelser som Per Thege håller på att iordningställa.

 

Maria Assarsson                                                           

Vandringsledare                                                            

Paviljongen i hamnen
Stenhuggeri_1
Skeppargården
Stenhuggeri_2
Fryshuset
Stenhuggarparken

Livet förr och nu i Persnäs by!


Lördag 7 augusti

 

Samling vid Persnäs kyrka kl 10.00

 

Vi går först en rundtur i området via Persnäs gamla kyrkväg, Trosnäsgatan, och Lyckans väg som leder upp till Persnäs bygata. Vid Rörbacken möter Åke Nilsson oss och berättar bla. om vad Kicki Lunds efterforskningar av gravfältet visat.


Vi går sedan vidare för en liten visning av Åkes fädernegård som idag drivs av sonen som har en ”robotladugård”. Därefter åter till Persnäs kyrka.


Längd ca 6 km (ca 2,5 timmar). Medtag gärna fika. Hundar får ej följa med, då det kan finnas lösgående djur.

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Det är upp till var och en att genomföra vandringen på ett ansvarsfullt sätt.

 

Vandringsledare: Maria Assarsson. Vi begränsar gruppen storlek till 25. Anmäl dig till: maria.assarsson@telia.com eller tel: 076 14 29 483 senast 6/8. Det är ”först till kvarn” som gäller.


VÄLKOMMEN!


Ladda hem inbjudan som PDF

Vandringsrapport


Persnäs förr och nu


Vi hade begränsat gruppens storlek till 25 personer m.h.t pandemin. Vi blev en full grupp och flera behövde vi tyvärr tacka nej till.


Vi samlades vid Persnäs kyrka denna varma men molniga morgon. Men efterhand tittade solen fram. Vår första etapp var Persnäs gamla kyrkväg. Därefter följde vi Trosnäsvägen förbi gårdar och fält för att ta av via Lyckans väg upp mot Rörbacken. Här mötte Åke Nilsson oss och berättade om de vikingagravar som finns där och Vikingarnas begravningsritualer. Åke berättade också hur Persnäs by såg ut en gång och hur byn utvecklats.


Vårt nästa stopp var Åke Nilssons fädernegård som idag drivs av sonen Christer Nilsson. Gården är en ”robotladugård” med 300 kor. Vi fick se hur korna själva utfodras, mjölkas, mm. Vi tittade också in i kalvladugården. Men här är det personal som utfordrar kalvarna. Christer berättade också om sina marker runt om. Han är självförsörjande när det gäller foder. På frågan hur skörden blir i år efter värmeböljan, så var svaret överraskande mycket bra. Det finns ett ordspråk som säger  ” April våt och maj kall, fyller bondens lada all”.  Precis så har det varit i år.


Efter drygt 2 timmar och 6 km avslutades vandringen och alla verkad mycket nöjda.

 

Maria Assarsson                                                           

Vandringsledare                                                            

Gamla kyrkvägen
Lyckans väg
Rörbacken
Robotladugården