Nu har vi genomfört 6 intressanta onsdagsmorgnar kl 9-10 hos Sandviks Fisk & Kök!
Många har kommit och lyssnat och fått ta del av en stor variation ämnen och berättelser. Här kan du läsa korta referat.
Nu laddar vi för nästa år och har du tips om bra sommarpratare så är du välkommen att maila dina förslag till info@kust-kust.se.
Vi räknar med att dra igång onsdagen 24 juni. Välkommen då!
- Proteinskiftet….Öländsk supermat från lokala odlare
Håkan Johnsson, VD, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter
REFERAT
Ärtig frukostpremiär i Sandviks hamn!
När vi i morse inledde sommarens frukostträffar på uteserveringen hos Sandviks Fisk & Kök var det Håkan Johnsson, VD för Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter som fångade besökarnas intresse. På temat ”Öländska baljväxter framtidens mat?” berättade Håkan om den öländska supermaten som blivit en efterfrågad vegetarisk proteinkälla.
- Baljväxter är bland det mesta klimatsmarta vi kan äta. Därför är vi stolta att helt rätt i tiden jobba med bland annat svarta, gröna och vita bönor, kidneybönor, soldatbönor och en speciell svartvit yin-yangböna, gula ärtor, kikärtor och röd och gul lök.
Företaget, som startade 1959 och ligger i Färjestaden, ägs av 120 odlare. När odlarna levererat in sin skörd torkas den, ursprungsmärks och paketeras för försäljning till grossister och livsmedelsföretag. Produkten gråärt är ett exempel på företagets innovativa produktutveckling. Den odlades på Öland till och med 1800-talet och ansågs sedan omodern, men är nu högaktuell med sitt 25-procentiga proteininnehåll.
Text och bild Elisabeth Öhman
- sägner, sant och osant ur Ölands rika berättarskatt.
Sigrid Oldenburg, berättare
REFERAT
Trolska berättelser kryddade morgonkaffet
”Bland gastar och småfolk” var temat när berättaren Sigrid Oldenburg gästade Öland Kust till Kusts frukostmöte i Sandviks hamn i onsdags morse. På Öland vaktar gastarna i rören, trollen dansar i fullmånens sken och allt är inte vad det synes vara. Genom det som berättats och bevarats kan vi komma nära människor som levt för länge sedan. Att förflytta sig till det som inte längre finns öppnar perspektiven.
Trots den tidiga timmen skapade Sigrid den där speciella stämningen när historier blir till liv. Vad som var sant och osant ur Ölands rika berättarskatt får dock vara osagt. Men berättelserna om den svarta hunden, gammelpigan, den elake prästen eller platser där döda människor går igen satte helt klart igång fantasin och gav utrymme för lyssnarna att skapa sina egna bilder av berättelserna.
Text och foto Elisabeth Öhman
Hans Lundell, Biodlare
REFERAT
Flitiga bin trollband morgonpigga besökare
Att liknelsen ”flitig som ett bi” verkligen stämmer med verkligheten bekräftade biodlaren Hans Lundell, som med sin mångåriga erfarenhet av biodling berättade om ”Biodling för ett hållbart samhälle” på Öland Kust till Kusts frukostträff i Sandviks hamn.
Hans förmedlade många intressanta fakta om binas fascinerande värld. Bland annat att ett bi kan flyga tre kilometer upp till 10-12 turer per dag för att besöka 50-100 blommor åt gången, att det finns cirka 60 000 bin i en kupa och att honungens nyttigheter är en riktigt hälsosam energikick.
- Jag startar alltid dagen med ett par teskedar, varje morgon, året om.
Bina har ett unikt sätt att ”dansa” med varandra. Inne i den becksvarta bikupan förmedlar de värdefull information om var det finns mat och i vilken riktning kompisarna ska flyga för att hitta dit. De största hoten mot bin är sjukdomar och parasiter, monojordbruk och gifter i trädgården.
- Och att det regnar är oerhört viktigt då bina behöver blommor för att överleva, och blommor behöver vatten för att inte torka bort.
Hans är aktiv i Ölands Biodlarförening och håller nybörjarkurser i biodling. Förutom sina 15 egna bisamhällen hemma i Lindby ser han även till bikuporna på Sollidens slott.
Text Elisabeth Öhman
Bild Torbjörn Cederholm
- en möjlighet för landsbygden!
Gösta Skoglund, verksamhetsutvecklare Refarm Linné
Mer information finns på www.refarmlinne.se
REFERAT
Om att odla fisk i tomma ladugårdar!
Om den överraskande möjligheten att odla fisk i tomma ladugårdar berättade Göran Skoglund, verksamhetsutvecklare vid Refarm Linné på Öland Kust till Kusts frukostmöte i Sandviks hamn i onsdags morse. Att tänka i nya banor när det gäller livsmedelsproduktion är en möjlighet för landsbygden att matcha kommande efterfrågan på fisk, skaldjur och grönsaker.
De senaste åren har det sakta börja växa fram en helt ny näring som går ut på att med en begränsad ytanvändning bli självförsörjande på fisk och grönsaker. Från landets ytterst låga andel självförsörjning, som ligger på 20–30 procent, behöver fisk- och grönsaksproduktionen öka med upp till 50 procent fram till 2030.
Här finns en potential för Öland med cirkulära slutna system med till exempel akvaponik som är en kombinerad odling av fisk och grönsaker.
- Vi kan ta tillvara ladugårdar och industrilokaler och göra om dem till landbaserade system där 1 ton foder ger 1 ton närproducerad fisk och 8–10 ton grönsaker, menade Göran.
Det är Refarm Linné sommed stöd av Leader Västra Småland, Jordbruksverket och EU driver detta projekt för att öka kunskapen och medvetenheten om hållbar, landbaserad fiskodling. Den intresserade kan läsa mer på www.refarmlinne.se där också Göran lovar lägga ut illustrerande faktabilder från morgonens föreläsning.
Text och foto Elisabeth Öhman
- vad hände den 24 juli 1554?
Johan Barkewall, f.d. Kungsgårdsarrendator
REFERAT
Middag med fogden på Horns kungsgård
Vad hände den 24 juli 1554?
Det kåserade den före detta kungsgårdsarrendatorn Johan Barkewall kring när en morgonpigg skara i samlades i Sandviks hamn för frukostträff i Öland Kust till Kusts regi. Exakt på dagen 465 år senare fick åhörarna ta del av en intressant redogörelse för hur livet på en kungsgård gick till på den tiden.
Det var när staten ”övertog” stora arealer odlad jord från kyrkan som kung Gustav Vasa på 1550-talet anlade Ölands fem kungsgårdar i Ottenby, Gärdslösa, Rälla, Borgholm och Horn. Syftet var att producera spannmål, kött, ost, smör, honung och ull för hovets och militärens räkning.
Förutom en beskrivning av människornas och djurens tillvaro på kungsgården skissade Johan upp scener från dåtidens middagsbord där fogden bänkade sig tillsammans med gårdens yrkesskickligaste nyckelpersoner. På bordet stod bland annat kokt höna, lungmos, gädda och den hyllade osten som konsumerades till ackompanjemang av kopiösa mängder öl.
Johan, med bland annat en välkänd campingkarriär bakom knuten, arrenderade kungsgården mellan 1974-1999. Numera är han grävmaskinist och veniat på norra Öland då han inte gör en avstickare till Riksarkivet i Vadstena för att gräva fram fler intressanta källfakta om Horns kungsgård.
Text och bild Elisabeth Öhman
Thomas Carlzon, landshövding Kalmar län
REFERAT
Inspirerande exempel på genuin arbetsglädje visade landshövdingen i Kalmar län, Thomas Carlzon, när han gästade Öland Kust till Kusts frukostträff i onsdags. Med inlevelse, humor och en hel del självdistans berättade han om sin väg från IKEA till Länsstyrelsen.
Som äkta smålänning född i Älmhult arbetade han 45 år för IKEA, bland annat som VD för IKEA Sverige. Vägen dit ”bara blev”, det ena gav det andra och några högre studier hanns aldrig med.
- Jag är självlärd. Känner mig som en entreprenör där jag försöker följa min pappas råd ”att alltid stå kvar med fötterna i verkligheten.”
Det var i sanning en medryckande historia som Thomas levererade. Där fanns både delikata detaljer från möten med Ingvar Kamprad och spännande telefonsamtal från regeringskansliet där han erbjöds uppdraget som landshövding.
Att Thomas brinner för sitt uppdrag är inte att ta miste på. Hela Kalmar län ligger honom varmt om hjärtat. Fakta satt där de skulle och engagemanget i de lokalt öländska frågorna kunde inte ifrågasättas.
Det var en personlig landshövding som mellan lovorden över sin familj också förmedlade en äkta stolthet över sitt uppdrag när han avrundade sommarens frukostträffar i Sandviks hamn.
Text och bild Elisabeth Öhman
Copyright © All Rights Reserved
Öland Kust-Kust Intresseförening
Webmaster info@kust-kust.se