Frukostmöten

Frukostmöten 2025



Plats: Sandviks Fisk och Hamnkök


Tid: Onsdagar kl 9-10 (se datum i programmet nedan)


Inträdet är 70 kr (50 kr för medlemmar i Öland Kust till Kust)


Kaffe/te och smörgås mm finns att köpa från restaurangen.


Kom gärna i god tid så du hinner betala inträde, köpa kaffe mm.


Vid tjänligt väder är vi på uteserveringen, annars inomhus. 



Ladda hem programaffischen HÄR


Programansvarig: Torbjörn  Cederholm


25 juni

Stenens väg från berg till färdig produkt

Magnus Wilhelmsson, Naturstenskompaniet
Jan Mikaelsson, Geolog

Om föredraget


Kalkstenens historia är spännande! Från att ha bildats i ett hav för många miljoner år sedan till dagens unika landskap präglat av spåren av ölänningarnas slit och vedermödor med ”flisan”. Traditionen att nyttja stenen har förts vidare genom århundradena och lever än i den moderna industrin i Sandvik.


Om Magnus

Platschef sedan 2021 på Naturstenskompaniet Öland.

Det är en bransch som lever med gamla anor som är mycket intressant att arbeta i.

Om Jan

Tidigare geolog vid Linnéuniversitet i Kalmar. Arbetar med den öländska geologin genom undersök-ningar och guidningar. Har rötter i stenindustrin genom industriaktiebolaget Ölandssten i Sandvik.

2 juli

Från Banja Luka till Borgholm
- en livsresa

Ilko Corkovic, Kommunalråd

Om Ilko

57-årig civilekonom (magisterexamen i företagsekonomi) och tjänsteledig från

Skatteverket för politiskt uppdrag.

Gift och vi har fyra döttrar, två utflugna och tvillingarna bor hemma.

Bosatt i Borgholm sedan jag kom till Sverige, dvs de senaste 32 åren.

På fritiden umgås jag med min familj och tar mina joggingrundor oftast på norra Öland.

Fotbollsnörd, brukar se alla Kalmar FF matcher hemma och en hel del lokalfotboll.

9 juli

Mjuka värden och en stenhård verktygslåda

– om att arbeta med plan- och byggfrågor på Öland

Åsa Bejemar, Arkitekt SAR/MSA, plansamordnare Borgholms kommun

Om föredraget


Att arbeta med planläggning på Öland är en utmanande uppgift med unika natur- och kulturmiljöer och havet som finns i alla riktningar.  När vi planerar framtidens livsmiljöer är det många viljor och intressen att beakta. Hur går det till?

Ni kommer också att bjudas på tips och kunskap om färgsättning av hus. Det som förr framför allt var en förskönande åtgärd, förunnat några få, har nu spritt sig till även de enklaste byggnaderna. Färgerna på våra byggnader är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv.

Om Åsa

Åsa är arkitekten med rötter på Öland och ett engagemang för våra hus. Hon arbetar sedan 15 år tillbaka på Borgholms kommun med plan- och byggfrågor, sedan 2020 som plansamordnare. Hon brinner extra mycket för färgsättning och gestaltning och har förutom arkitekturutbildningen på Chalmers även gått Kungliga Konsthögskolans påbyggnadsutbildning i restaureringskonst. För att fokusera tankarna och bibehålla balansen tar hon sig gärna ett dopp på Kallbadhuset.

16 juli

En trädgård som gynnar biologisk mångfald

Lina Tomasson, biolog, Ulla-Britt Andersson, botaniker

Om föredraget


Vi presenterar invasiva arter och rödlistade arter som växer i våra olika öländska miljöer. Vad kan du som trädgårdsägare göra för att gynna den biologiska mångfald? Vad behöver du tänka på generellt och speciellt ur ett öländskt perspektiv? Några närliggande miljöer och skyddsvärda arter lyfts speciellt fram.

Om Lina


Biolog, specialiserad på invasiva främmande arter och växtekologi. Arbetar idag som nationell samord-nare för invasiva främman-de arter i vatten. Sedan tre år tillbaka är jag Hallnäsbo i Persnäs socken.

Om Ulla-Britt


Pensionerad läkare sedan 45 år tillbaka och bosatt i Gårdby på östra Öland. Mitt fritidsintresse är vilda

växter, något jag får utlopp för som ordförande i Ölands botaniska förening.

23 juli

När ölänningarna fiskade i Alaska - ett 100-årsminne

Ulf Wickbom, författare, journalist

Om Ulf och föredraget


Ulf Wickbom är journalist med stort intresse för norra Ölands historia och kultur. Bland hans böcker kan nämnas Lyckliga somrar, Öppna Ateljéer, Öland tur och retur samt boken om byn Hunderum.


I detta arbete har han träffat på Petter ”White Head Pete", Nilsson och hans laxfiske i Alaska. Det är nu 100 år sedan han sålde sin verksamhet.

30 juli

Att välja sin största utmaning som yrke
- från dyslexi till författare

Emmalill Frank, barnboksförfattare, illustratör

Om Emmalill


Emmalill det är jag, en färgglad prick i mina bästa år. Mig hittar du på Öland i ett grått hus med vita knutar som jag delar med min man, tre hundar och två katter. Troligast hittar du mig på vinden i min underbara ateljé.


Jag är uppvuxen utanför Växjö i Småland. Att leva på att rita var inget jag trodde var möjligt fast att jag var barnet som alltid hade en penna i handen, och vann sin första tecknartävling när jag gick på mellanstadiet åt Sparbanken.


Jag återupptog målandet igen som vuxen, och efter att outtröttligt ha skickat mina bilder till alla Sveriges förlag fick jag 2011 mitt första bokuppdrag. Idag har jag jobbat som illustratör i 15 år och författare i 10 år. Är mest känd för mina Roliga fakta-serie som just nu finns i 7 delar. Men har illustrerat 45 böcker och av dom har jag skrivit 10.


Jag har en dröm och den drömmen är att fylla världen med roliga, knasiga, underbara figurer, filurer, knytt, groll, troll, krumelurer och andra skojiga små väsen som gör livet så mycket roligare.


Att rita är det bästa som finns!

Om föredraget


Emmalill Frank tar dig med på en hisnande resa från dröm till verklighet. Du får följa med mellan hopp och förtvivlan, stunder som berör men också många skratt. Idag arbetar Emmalill som barnboksförfattare och barnboksillustratör, men det valet var inte självklart.


I Emmalills fall var hon tvungen att först bli sjuk för att sedan våga satsa på sin dröm. Hon berättar även om sin tuffa uppväxt. Till exempel om att vara utsedd av klasskompisar och lärare till den “tröga” i klassen. I vuxen ålder fick Emmalill diagnosen dyslexi.


Men senare fick hon enorm revansch när hon skrev Sveriges första bilderbok om just dyslexi.