Frukostmöten

Frukostmöten 2021



Vi genomför Frukostmöten i Sandviks Hamn i sommar


Plats: Sandviks Fisk och Hamnkök


Entré: Medlemmar i Öland Kust till Kust Intresseförening 50 kr, övriga 70 kr.


Kaffe/te och smörgås mm finns att köpa från restaurangen.


Vid tjänligt väder är vi på uteserveringen, annars inomhus. 


Hela programmet ser du nedan.

Ladda hem programmer som PDF



Frukostmötena genomförs i år med respekt för restriktionerna kring

coronapandemin. Kravet på smittskydds åtgärder ligger kvar för verksamhetsutövaren och därför kommer vi att anpassa våra frukostmöten efter dessa.


Det innebär:

- att det finns ett begränsat antal platser

- att det endast är förbokade platser som gäller


Bokning sker via e-post till: frukostmote@kust-kust.se


Bokningarna hanteras i den ordning de kommer in. Vi skickar ut en bekräftelse. De som fått en bokningsbekräftelse betalar vid inträdet.


Eftersom FHM:s rekommendationer kan ändras med kort varsel ber vi redan nu om överseende om förutsättningarna för genomförandet förändras. Vi hjälps åt att göra det så bra vi kan.


30 juni

Nyfiken av naturen


– Jag vill förmedla min devis om att det är mer spännande och roligare att se en skata i en björk än att se en fågel i ett träd.

Ett frukostsamtal om de små detaljerna.


Johan Petersson, lärare och naturguide


www.naturguide.nu

Referat


Bland skalbaggar och gulmyror

Vinden drev upp vita vågkammar när himlen öppnade sig över Sandviks Fisk och Hamnkök i onsdags morse alltmedan naturguiden Johan Petersson inledde sommarens första frukostträff i regi av Öland Kust till Kust Intresseförening.


Det passande temat var ”Nyfiken av naturen” och som åhörare fick vi följa med på en resa genom myrstackar, fjärilskokonger och glimrotsflyn. En och annan tornuggla hoade förbi medan Johan med en god portion humor förmedlade tjusningen med fågelskåderi. ”För en svart stork i Skåne släpper man allt”, konstaterade han, och berättade inlevelsefullt om närgångna möten med insekter, växter och fåglar och allt annat som fascinerar med ekologins samband i naturen.


Text och foto: Elisabeth Öhman

7 juli

Från en rykande ruin till en ny och modern butik


Yvonne Lind, handlare

Referat


När skrivbordet blev en fågel Fenix

 

Vid lunchtid torsdagen den 21 september 2017 lossade en varutransportbil ett skrivbord från IKEA på ICA Trossens lastkaj i Sandvik på norra Öland. Olyckligtvis började lastbilen brinna och elden spred sig vidare till butiken som brann ned till en rykande ruin. Det skulle bli upptakten till en nio månader lång kamp för en sprillans ny och modern livsmedelsbutik.


Hur återuppbyggnaden gick till berättade handlare Yvonne Lind om på Öland Kust till Kusts frukostmöte i Sandviks hamn i onsdags morse. För efter branden fanns det bara ett alternativ – en ny butik skulle byggas upp.


Vi fick följa med genom en omtumlande händelseutveckling där markköp, planritningar och offerter kantade de svettiga ögonblicken av tvivel. Skulle allt klaffa? Skulle bygget bli klart till midsommaren? Ett hektiskt byggtempo, skickligt anfört av huvudentreprenören Folke Nilsson Bygg AB, ackompanjerades av kringelikrokar med försäkringsbolaget och lösningsfokuserade kompromisser som att ”ICA ville ha vänstervarv, vi ville ha högervarv.”

Efter en rekordsnabb byggtid öppnades skjutdörrarna till en 400 kvadratmeter toppmodern butik den 16 juni 2018.


”Om jag hade åkt till Kalmar och hämtat skrivbordet själv hade aldrig branden uppstått. Det blev i stället en fågel Fenix, som sägs återuppstå ur sin egen aska” konstaterade Yvonne som är mycket stolt över den nya butiken, sin personal och att allt gick vägen.

 

Text och foto: Elisabeth Öhman


14 juli

Drottning Victorias inverkan på Sandvik med omnejd


Föredraget handlar om hur kronprinsessan Victoria valde Öland och hur hon kom att påverka ön och dess befolkning – och hur de påverkade henne.


Leo Eriksson, slottsfogde



Läs mer om Sollidens slott

Läs mer om Drottning Victorias Vilohem


Referat


Om en drottnings inverkan på Sandvik

 

Medan solen gassade över uteserveringen på Sandviks Fisk och Hamnkök hälsade Öland Kust till Kust Sollidens slottsfogde Leo Eriksson välkommen. Onsdagsmorgonens frukosttalare berättade på sitt personliga sätt om drottning Victorias inverkan på Sandvik med omnejd.


Vännen Axel Munthes italienska villa San Michele blev förebild för drottningens svenska villa som döptes till Solliden. 1906 stod den klar, och drottningen kom därefter att tillbringa mycket tid på Öland. Ibland kunde man få se den ståtliga gestalten själv köra ett ekipage där vagnen drogs av vita lipizzanerhästar. Tillsammans med Axel engagerade hon sig även i Knisa mosse som kom att utlysas som ”Drottning Victorias fågelskyddsområde”.


Drottningen var mån om sin image, eller kanske snarare framtoning, som hon ville visa omgivningen. Som Leo beskrev det kunde humöret svänga ”en dag gick allt bra, nästa dag var det inget som fungerade”.


Att lyssna till Leo Eriksson är ett äventyr i sig. Man vet inte riktigt vilka anekdoter som är tänkta att bli berättade från början, det kan hända att det berättas något helt annat. I berättarlinjen den här morgonen fanns roande inslag av både delikat kunglig kuriosa och kunskapsrik stadsarkitektonisk lokalhistoria.


Nästa onsdag håller kultur- och litteraturpedagog Anne-Sofie Holmberg ett litet lustfyllt föredrag för alla åldrar om högläsningens magi.

 

Text Elisabeth Öhman

Foto Rose Hollis

 

21 juli

Läsa för Livet!


Ett litet lustfyllt föredrag om Högläsningens magi!

Ta gärna med er barnen!


Anne-Sofie Holmberg, kultur- och litteraturpedagog


Jag kommer ta med er på en liten resa i bokens mellanrum, rader och meningar, samt att berätta om hur högläsningen kan få en vanlig bok att bli levande.

Jag kommer ge roliga tips om hur högläsningen blir till ett nöje!


Det blir korta berättelser, lustiga meningar och nedslag bland ord, bokstäver och recept. Kanske möter vi dinosaurier, småkryp, konstiga ord, busiga hundar och kärleksdikter på vers…


Jag vill också visa att högläsningen är till för alla, inte bara för våra barn utan också för oss vuxna. Högläsning är ett härligt forum för gemenskap! 


Välkomna till en smått galen timma i Högläsningens magi!

Referat


När högläsningen blev magi

 

Både barn och vuxna spetsade öronen när kultur- och litteraturpedagogen Anne-Sofie Holmberg gestaltade högläsning på Öland Kust till Kusts frukostmöte i Sandvik.

Med förtrollande tonläge och medryckande dramaturgi reciterade hon stycken ur Tove Janssons berättelse om ”Det osynliga barnet” och Barbro Lindgrens version av ”Kejsarens nya kläder”.


Hur det skulle gå för sagohunden Bruno, som även medverkade själv i kramdjursversion, var en fråga som kittlade åhörarnas fantasi.


”Högläsning kan få en vanlig bok att bli levande” menade Anne-Sofie och tipsade om att även en högläst tidningsartikel kan inspirera till att vilja lära mer och ge läslust.


Den röda tråden i Anne-Sofies budskap var att högläsning öppnar dörrar till spännande världar som är till för alla, inte bara barn.


Nästa onsdag berättar den siste skutskepparen Anders Andersson om hamnen och skutorna i Sandvik.

 

Text och foto Elisabeth Öhman

28 juli

Hamnen och skutorna i Sandvik


– Den siste skutskepparen berättar


Anders Andersson, f.d. skutskeppare


Se videon HÄR

Referat


Från den siste skutskepparens loggbok

 

Om hamnen och skutornas tid i Sandvik berättade den förde detta skutskepparen Anders Andersson om på Öland Kust till Kusts frukostträff i Sandviks hamn.


Anders skarpa minnesbilder och pricksäkra navigation längs minnesrika farleder varvades med frågor om tändkulemotorer, tonnage och hur sjömanslivet ombord kunde gestalta sig.


”Ungefär 90 procent av Sandviks skutor finns med i dokumentationen här”, berättade han och förevisade sina välfyllda pärmar med fakta om de unika skutor som trafikerat såväl fastland som utland, om dess kaptener och besättningar.


Att historien om skutorna i Sandviks hamn är ledfyrar i Ölands sjöfartshistoria är uppenbart och den rika barlasten bör förvaltas väl.


Nästa onsdag avrundar musikern Oscar Roslund säsongens frukostträffar med att vända hjärtat mot vinden och framföra sina tonsatta öländska dikter.

 

Text och foto Elisabeth Öhman

Öland passerar Dämman på väg norrut

4 aug

Med hjärtat mot vinden


– tonsatta öländska dikter


Oscar Roslund, musiker, tonsättare


Oscar spelar och berättar lite om sina tonsättningar av Barbro Lindgren, Nina Södergren, Anna Rydstedt och Tove Folkesson.


Oscar bor på Öland sedan 20 år Jobbar som chef för Kulturskolan och fritidsgårdarna i Borgholms kommun. Har släppt två skivor med tonsatta öländska dikter


Här kan du provlyssna

Kristin Roslund, Oscar Roslund och Jesper Lindberg 

Bild Rose Hollis

Referat


Säsongsavslut till musik

 

Säsongens sista frukostmöte i Sandviks Hamn, anordnat av Öland Kust till Kust Intresseförening, gick i musikens och poesins tecken. Oscar Roslund, Kristin Roslund, och Jesper Lindberg framförde ett urval av dikterna som Oscar tonsatt och som finns på hans senaste skiva; Med hjärtat mot vinden. Tillsammans visade de att poesi och musik kan vara en fantastisk kombination när orden och tonerna får smälta samman till ett gemensamt uttryck. Inte utan ett visst sväng också visade det sig. Poeterna, vars verk vi fick lyssna till, var Nina Södergren, Barbro Lindgren, Anna Rydstedt och Tove Folkesson.


Oscar, som till vardags är rektor för Kulturskolan i Borgholm, berättade mellan sångerna hur viktigt det var för honom att poeterna, vars verk han tonsatt, gillade det han gjort. Det gjorde de, och det gjorde vi som lyssnade också. Oscar berättade att hans ambition varit att få det att låta som om text och musik varit skrivna för varandra. Vi fick lära oss att en barytongitarr är bra om man inte har tillgång till en basist, Jesper demonstrerade i ett solo hur en pedal steel guitar kan hanteras och Kristins stämsång bidrog på ett fint sätt till den fylliga ljudbilden de tre skapade tillsammans. En fantastisk avslutning på den här sommarens frukostmöten i Sandviks hamn.


Till sist fick också Carina och Kent, som driver Sandviks Fisk och Hamnkök, en välförtjänt applåd som tack för att de låtit Öland Kust till Kust Intresseförening utnyttja deras restaurang för frukostmötena.

 

Text Torbjörn Cederholm