Vandring söndag 4 september - Sverigevandringen
Vandringsledare: Veronica Köhlin
Hämta inbjudan som PDF här
VANDRINGSRAPPORT
Denna strålande sensommarmorgon samlades 24 personer för att vandra från Djupvik och tillbaka via Emmetorp – Grönslunda - Grönvik. Vandringen började med en tur på småvägar genom södra Djupviks husområde, vidare över alvarmark till Emmetorp, en lummig by bestående av gamla gårdar och nybyggda hus.
Vi kom fram till gamla vägen av 136an och fortsatte till Grönslundavägen. Här dök många gamla minnen från förr upp. Vi kom ihåg episoder från den tiden när man åkte den gamla sträckningen av vägen och när smalspåret fortfarande gick här förbi.
Vi fortsatte på de lilla byvägen till Grönslunda. En by som består av 2 gårdar. Där blev vi mottagna av ägarna till en av dem, Håkan och Ingvor Falk. De berättade förtjänstfullt om gårdarnas historia och nuvarande ordning. Vi intog vår matsäck på deras stenmur till den lugna och idylliska trädgården.
Turen fortsatte sedan över gårdsplanen till den andra gården och sedan genom en lummig allé åter till den karga alvarmarken.
Nu öppnar landskapet upp sig och visar en ståtlig utsikt över alvaret och Kalmarsund. Vi fortsätter åter till kustvägen. Håkan visade oss en gammal raserad fiskebod och berättade dess historia bl.a. hade den använts som karantän för pestsmittade vid 1700-talets början.
Den nyrenoverade vägen gjorde att det blev en behaglig och vacker vandringssträcka till Grönvik. Där vi åter blev mottagna av ägarna till gården, Kjell och Gunilla Nilsson. Kjell, som är född på gården berättade om många generationers slit med stenindustri och fiske och hur han försöker bevara miljön. Tack för detta !
Efter 3 timmar och ca. 7,5 km var vi tillbaka vid utgångspunkten i Djupvik. Alla förklarade sig nöjda. Jag vill särskilt tacka Agneta Skarnvik som fungerade som ciceron på vandringen. Hon har stor kunskap om området och engagerade sig i planeringen. Tack vare henne, det vackra vädret och alla trevliga människor, blev det en jättebra tur.
/Veronica Köhlin
Vandring lördag 9 juli
Vandringsledare: Anders Törnqvist
070-7384177.
Hämta inbjudan som pdf
VANDRINGSRAPPORT
Till samligen vid Persnäs kyrka hade 31 personer infunnit sig. I soligt och lagom varmt väder startade vandringen genom Persnäs by. Mitt i byn svängde vi söderut genom en allè ut mot alvaret mellan Persnäs och Hallnäs. En flock ungdjur var intresserade av oss men den höll sig på avstånd.
Strax innan Hallnäs kom vi in på den gamla kyrkvägen från Hallnäs. Därefter
svängde vi upp mot Lundeby genom skogsdungen, där vi intog vår medhavda fika. Vi gick förbi f.d. Lundeby skola och Kristineberg (Kattbacken) och genom den fina skogslunden innan f.d prästgården (nuv kulturcentrum) och vidare på kyrkvägen till Persnäs kyrka. Som vanligt var stämningen god i gruppen.
Vandringsledare var Anders Törnqvist som informerade om de platser vi passerade bl.a Persnäs by, Rynings kors, Lundeby skola, Prästgården mm.
Text och bild Christer Hessling
Midsommarvandringen söndag 26 juni
Vandringsledare/kontakt:
Lasse Börjesson, 0730-601506
Hämta inbjudan som pdf.
VANDRINGSRAPPORT
Vi blev 22 personer som genomförde dagens vandring från badplatsen i Trosnäs till Källa Hamn i strålande
högsommarväder. Vi följde vandringsleden längs med kusten hela vägen. Det är fortfarande en hel del
orkidéer i markerna, vi såg bl.a. Ängsnycklar, Grönvit Nattviol, ”vanlig” Nattviol, Flugblomster, Tvåblad och
Brudsporre, vid Honungstorp stod Blåelden i full blom och naturligtvis massor av andra växter. Vi
avslutade med fika och gjorde lite reklam för karta och cykelorientering.
/Lasse Börjesson
Vandringen söndag 15 maj
Vandringsledare:
Christer Hessling, 070-6049528; Dag Nial, 070-5203874.
VANDRINGSRAPPORT
Det var 8 personer som trots prognoser om regn kom till startplatsen vid badet i Sandvik. Strax innan vi skulle starta började det regna. Regn och blåst tilltog och vi började vandringen längs med kusten söderut, så vi fick vinden i ryggen. Vi såg eller hörde en del fåglar på alvaret bl.a ljungpipare och lärkor.
Vi gick in mot Knisa mosse vid sjöbodarna söder om Sjölunden, och gick alltså ej den
planerade turen runt Lofta. På alvaret observerades en hel del orkideer och majvivor.
Vandringen fortsatte genom skogen söder om mossen mot fågeltornet där det bl.a. växte en del kabbelekor och ett fält med fina gullvivor. Från tornet observerades i klarvattnet knölsvan och gravand.
Fika intogs under det skyddande taket uppe i tornet. Därefter mot parkeringsplatsen och
vägen över alvaret tillbaka till Sandvik. Trots vädret var stämningen god och umgänget trevligt bland deltagarna.
Hälsningar
Christer och Dag
Vandringsledare: Håkan Wihlborg, tel 070-360 69 21
VANDRINGSRAPPORT
11 personer följde med på vandringen som, från Källa glassgård, gick västerut mot västra alvaret, över alvaret mot Hagelstad och Långerum och åter till glassgården. Håkan hade intressanta saker att berätta om platser längs vägen.
Vid Norra Hagelsta passerade vi brunnsborrarens Stig Lundens boställe (gamla länsmansbostället byggt på 1700-talet. 1951 åkte Stig till Afrika för att borra efter vatten. Han träffade där en prinsessa och de gifte sig. Han kom tillbaka till Öland 1954 pga oroligheter, men åker tillbaka 1971 och letar upp prinsessan som kommer med tillbaka till Öland och vistas här ett par somrar. Mer om denna fantastiska historia går att läsa i boken Källa - En sockenbeskrivning.
Vid Sofiero ligger ett gammalt epedemisjukhus (tuberkulos) från 1900-talets början och på västra allvaret passerade vi Ölands näst största sten, Nyckelstenen. Där tog vi fikapaus.
Gamla länsmansbostället
FOTO: Lasse Börjesson
Därefter gick vandringen vidare via Hagelsta Gårdsmejeri – Långerum – Vij alvar och tillbaka till Källa glassgård
Sammanlagt blev det c:a 8 km.
Berättat av vandringsledaren för Torbjörn Cederholm
Copyright © All Rights Reserved
Öland Kust-Kust Intresseförening
Webmaster info@kust-kust.se