Vandringar

Vandringar 2024

Vi anordnar vandringar i Persnäs socken, vanligtvis under perioden maj till september.


Vi informerar om de vandringar som anordnas här på vår webbplats och i Facebook, i Ölandsbladets kalendarium, på Ölands officiella turistguide, med affischer på anslagstavlor runt om i bygden samt via mailutskick till föreningens medlemmar.


VÄLKOMNA!


Försäljningsställen för kartan Vandringsleden i Persnäs hittar du HÄR Vi presenterar våra vandringar här allt eftersom planeringen fortskrider

Visa hänsyn för häckande sjöfågel när du vandrar längs Persnäsledens sjöängsmarker!


Vi fick i slutet av förra sommaren rapport om att vandrare som går längs sjöängsmarkerna på östra sidan (Källa Hamn - Hallnäs udde) har observerats gå nära häckande sjöfågel för att fotografera dem. Det finns inget förbud att gå här, men att störa fåglarna under häckningstiden (maj-juli) kan få katastrofala konsekvenser om honan känner sig hotad och överger boet. Vi uppmanar därför alla som går längs sjöängmarkerna att hålla respektfullt avstånd!


Skräpplockarvandring – Högenäs orde till Källa Hamn


Onsdagen den 1 maj 2024 ca kl 10:00 – 12:00

Under höst och vinter flyter skräp i land längs med kusten.


Även i år vill vi vara med som en del av Håll Sverige rents Kusträddardagar. Vi börjar därför vandringssäsongen med att vandra och ta med oss det skräp vi hittar på vår väg mellan Högenäs orde och Källa Hamn. Vi hoppas också få se en del fåglar och kanske några av de första orkidéerna längs vägen så det kan vara kul att ta med en liten kikare eller flora om man har.


Samling vid Högenäs orde (parkeringen) kl 10:00
Vi räknar med att vara framme i Källa Hamn cirka kl 12:00


Ta med fika så pausar vi längs med vägen eller i Källa Hamn beroende på väder och vind. Det är också bra med ett par handskar som används vid skräpplockningen. Kassar och säckar kommer att finnas.


Lämna hunden hemma då fritt strövande djur kan förekomma.


Vandringsledare/kontakt:
Stina Börjesson, 070-5172408


VÄLKOMNA!


Vandringsrapport


Här kommer en rapport och bild från skräpplockarvandringen som traditionsenligt inleder vår vandringssäsong. Vi tyckte som vanligt att det inte var så farligt med skräp när vi började men ändå fyllde vi två kassa tills vi kommer fram. Det känns alltid bra för även om vi inte hittar allt så är ändå mycket borta från stranden.


Vi gick i ett fantastiskt väder och årets första vårblommor har kommit mycket längre än man kan tro efter denna kalla vår. Det är fantastiskt vackert i markerna nu!


Stina Börjesson

Från 2023 års skräpplockning

Liten guide för orkidéspaning på egen hand


Tid: förslagsvis början maj till början juni.


Klicka på bilden och ladda hem.

Inställd pga sjukdom!


Välkommen på fågelskådning i lilla Horns Lövängar


Lördagen den 11 maj 2024


Klicka här om du vill skriva ut.


VÄLKOMNA!


Välkommen på orkidécykling!


Lördag 25 maj


Klicka här om du vill skriva ut.


VÄLKOMNA!


Vandringsrapport


För ett antal år sedan cyklade jag och min man med Gösta Skoglund mellan orkidémarker i Persnäs socken, väldigt trevligt och vi lärde oss mycket om orkidéer.


I år så tyckte jag att det var dags att upprepa denna cykling. Vi var 14 cyklister som samlades på Södra Holm där vi gick ner genom hagarna och letade upp ett antal orkidéer, Adam och Eva, Krutbrännare, St Persnycklar och Tvåblad. Vi följde sedan vandringsleden över Rörbacken förbi Persnäskyrka och ner till korsningen vid Persnäs Kyrkväg där det finns ett stort fält med Johannesnycklar. Kalkkärret bjöd på mycket vatten och Blodnycklar, Flugblomster i olika varianter, Vaxnycklar och Ängsnycklar.


Fika blev det på Jordhamnsalvaret och i Österskogen såg vi Vit Skogslilja. Efter fikat botaniserade vi bland Göknycklar och sedan avslutades turen på Lilla Horns Lövängar där Brudsporre och Jungfru Marie Nycklar blommade. Vi såg också mängder av andra spännande växter under cykelturen.


Stort tack till alla som var med och bidrog med era kunskaper.

 

Karin Hörstedt och Gunnar Lindberg

Blodnycklar

Flugblomster

Några deltagare

Välkommen på vandring bland torp och gamla gårdar i Frönäs och Gamleby


Torsdag den 11 juli


Klicka här om du vill skriva ut


VÄLKOMNA!